rode kool

Zaaien
Rode kool kan voor de winter in een koude bak gezaaid worden (op een rijtje in de grond van de bak zelf). De plantjes overleven de winter in de afgeschermde bak en worden dan vroeg in het voorjaar (maart) opgenomen en in de volle grond geplaatst. Let bij het opnemen op dat het kluitje intact blijft - de aarde moet zoveel mogelijk aan de wortels blijven zitten. Deze teelt levert oogstbare kolen in juli-augustus. Er kan ook vroeg in het voorjaar in een koude bak gezaaid worden (eind februari-maart), voor een oogst in het vroege najaar. Plant de opgekweekte plantjes uiterlijk in mei uit. De plantafstand moet ruim zijn, bv 70 x 70 cm. Het hangt een beetje af van de groote van de gebruikte soort.
In april kan ook nog in de volle grond op een zaaibed gezaaid worden. Uiterlijk eind juni moeten deze planten naar hun definitieve plek. Een geschikt ras voor deze teelt is de 'Langedijker bewaar'. Zoals de naam het al zegt is dit bij uitstek een ras dat lang bewaard kan worden in de winter.
Wie echter geen zin heeft in al dat gedoe, koopt gewoon plantjes in een tuincentrum. Vaak is dan echter niet bekend welk ras het is, en voor welke teelt de plantjes geschikt zijn.

Bemesting
Rode Kolen zijn grote planten die aardig wat voeding kunnen verstouwen. Dat betekend dat de stikstofvoorziening op peil moet zijn. Stalmest is prima om mee te bemesten, anders een mengsel van compost en koemestkorrels. Kolen doen het beter in gronden met wat klei erin, die zijn minder droogtegevoelig.

Ziekten en plagen
Rode kool is bevattelijk voor alle koolziekten, maar vaak in wat mindere mate. De rupsen van het koolwitje en de kooluil bijvoorbeeld geven de voorkeur aan groene koolplanten als ze de keuze hebben. Rode kolen zijn ook erg vast en bezwijken minder snel aan knagende insecten. Als we eenmaal zover zijn dat een rode kool begint te sluiten, dan is de kans vrij groot dat we ook een goede kool zullen kunnen oogsten, eventueel na het verwijderen van het buitenste blad. Insectengaas levert altijd mooie schone kolen op, maar het moet bij rode kool wel lang blijven zitten omdat de groeiduur ook aan de lange kant is. Het kan echter ook zonder gaas, maar dan moeten we af en toe optreden om wat slakken en rupsen te verwijderen.

Problemen

Gewasverzorging
Laat de planten onkruidvrij opgroeien, geef voldoende water in droge zomers.

Oogsten en bewaren
Haal de kolen van het land voor het flink gaat vriezen. Bewaar ze vorstvrij, droog en donker. Sommige kolen kunnen barsten bij sterke vochtwisselingen in de bodem. Het kan dan nuttig zijn om de stronken wat los te trekken, zodat de stroom vocht vanuit de wortels verminderd wordt.

Kort teeltverslag





   ©moestuintips     info@moestuintips.nl