eeuwig moes

Eeuwig moes, moeder der vergeten groenten, heeft de laatste jaren een aardige come-back gemaakt. Een aantal jaren geleden werd er hier en daar zaad aangeboden, maar het echte eeuwige moes bloeit niet. Tegenwoordig worden alleen maar planten aangeboden als je eeuwig moes wilt bestellen. Je moet eeuwig moes vermeerderen door stekjes te nemen. Eeuwig moes gaat ook rond onder de naam splijtkool, duizendkop, oude wijvenkool en nog wat van die oneerbiedige namen. En dat terwijl het toch een dankbaar en gemakkelijk plantje is... Het 'eeuwig' in de naam betekend dat de plant de winter kan overleven en meerdere jaren kan blijven staan. Volgens zaadhandel van der wal kan de plant tot 40 jaar oud worden. Eeuwig moes is een oude groente soort die waarschijnlijk al in de romeinse tijd werd verbouwd.

Vermeerderen
Eeuwig moes kan vermeerderd worden door het oppotten van zijscheuten.
Als oude planten slecht door de winter zijn gekomen, kunnen we ook nog de stengels in stukken van zo'n 20 cm snijden, verticaal in een geultje leggen en bedekken met wat aarde. De okselknoppen lopen weer uit met behulp van de voedselreserves uit het stengeldeel en worden individuele planten.
Een andere methode is het aanaarden van een plant met veel zijscheuten. dit kan bv goed in september. Zorg dat de zijscheuten aan de basis in de aarde staan, maar met het blad vrij. Na een maandje kunnen we de zijscheuten los maken en uitplanten, ook als ze dan nog geen wortels hebben. Verwijder evt nog wat blad om de verdamping te verminderen.

Bemesting
Net als andere koolsoorten vraagt eeuwig moes een vruchtbare bodem. Heel erg nauw komt het echter niet bij deze plant, het gaat immers alleen maar om de oogst van wat blad. Een vergeten hoekje in de moestuin is al gauw goed.

Ziekten en plagen
Slakken en rupsen eten graag mee van eeuwig moes. De beste bladeren plukken we dan ook in de late herfst en winter, en in het voorjaar voordat het koolwitje actief wordt.

Problemen

Gewasverzorging
Eeuwig moes groeit goed in de halfschaduw, liever niet in de volle zon dus. Verwijder af en toe oude bladeren en stengeldelen.

Oogsten en bewaren
Het jonge, malse blad kan naar believen geoogst worden. Het wordt verwerkt in een stamppot, of in een groente-stoofschotel. Bij de wat grote bladeren is het handig om de dikke en taaie midden-nerven er uit te snijden.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl