eeuwig moes
Eeuwig moes, moeder der vergeten groenten, heeft de laatste jaren een aardige come-back gemaakt. Een aantal jaren geleden werd er hier en daar zaad aangeboden, maar het echte eeuwige moes bloeit niet. Tegenwoordig worden alleen maar planten aangeboden als je eeuwig moes wilt bestellen. Je moet eeuwig moes vermeerderen door stekjes te nemen. Eeuwig moes gaat ook rond onder de naam splijtkool, duizendkop, oude wijvenkool en nog wat van die oneerbiedige namen. En dat terwijl het toch een dankbaar en gemakkelijk plantje is... Het 'eeuwig' in de naam betekend dat de plant de winter kan overleven en meerdere jaren kan blijven staan. Volgens zaadhandel van der wal kan de plant tot 40 jaar oud worden. Eeuwig moes is een oude groente soort die waarschijnlijk al in de romeinse tijd werd verbouwd.Vermeerderen
Eeuwig moes kan vermeerderd worden door het oppotten van zijscheuten.
Als oude planten slecht door de winter zijn gekomen, kunnen we ook nog de stengels in stukken van zo'n 20 cm snijden, verticaal in een geultje leggen en bedekken met wat aarde. De okselknoppen lopen weer uit met behulp van de voedselreserves uit het stengeldeel en worden individuele planten.
Een andere methode is het aanaarden van een plant met veel zijscheuten. dit kan bv goed in september. Zorg dat de zijscheuten aan de basis in de aarde staan, maar met het blad vrij. Na een maandje kunnen we de zijscheuten los maken en uitplanten, ook als ze dan nog geen wortels hebben. Verwijder evt nog wat blad om de verdamping te verminderen.
Bemesting
Net als andere koolsoorten vraagt eeuwig moes een vruchtbare bodem. Heel erg nauw komt het echter niet bij deze plant, het gaat immers alleen maar om de oogst van wat blad. Een vergeten hoekje in de moestuin is al gauw goed.
Ziekten en plagen
Slakken en rupsen eten graag mee van eeuwig moes. De beste bladeren plukken we dan ook in de late herfst en winter, en in het voorjaar voordat het koolwitje actief wordt.
Problemen
- De bladeren worden aangevreten in een onregelmatig patroon. Er zijn slijmsporen te zien. De planten worden aangevreten door slakken. Kies een combinatie van bestrijdingsmethoden die in jouw situatie het beste uit te voeren is.
- De planten verwelken en groeien niet meer, of sterven in hun geheel af. In wortels en onderste stengeldelen zijn bruine graafgangen te zien. Het gaat waarschijnlijk om de koolvlieg.
- De planten verwelken en groeien niet meer, of sterven in hun geheel af. De wortels zijn grillig vervormd.Het gaat hier waarschijnlijk om knolvoet..
- Het hart van de koolplant ziet er raar uit en groeit niet verder. In de top van de jonge plant zijn vreemde vergroeïngen te zien. Dit heet ook wel draaihartigheid en wordt veroorzaakt door de koolgalmug. Deze mug vliegt vanaf mei en legt haar eitjes in de groeipunten van de kool. De larven veroorzaken dan een afsterven van het groeipunt en/of vergroeïngen, waarna de boel ook nog eens kan gaan rotten. Tegen dit beestje kunnen we het beste insectengaas gebruiken (maaswijdte < 2 mm). Na het sluiten van de kool (het groeipunt raakt bedekt omdat de kool een krop begint te vormen) is dit gevaar geweken.
-
De bladeren worden aangevreten in een onregelmatig patroon. Er zijn rupsen op de kool, en er zijn uitwerpselhoopjes te zien.
- Er zijn veel rupsen met een gelig lichaam, zwarte kop, en zwarte punten. Dit is het grote koolwitje.
- Er zijn enkele solitaire rupsen. Ze zijn groen van kleur en hebben een gele zijstreep. Dit is het kleine koolwitje
- Er zijn veel rupsen die grijsgroen van kleur zijn met zwarte puntjes en een lichte kop. Oudere rupsen hebben een donkere streep op de rug.Dit is de kooluil.
- De bladeren zijn bezaaid met kleine ronde gaatjes. Dit is het werk van de aardvlo..
- Er zijn witte vlekken op de onderkant van de bladeren. Als ik ze aanraak, vliegen witte vliegjes op. Dit is de koolwittevlieg.
- Er zijn grote happen uit de bladeren. Sommige planten zijn in hun geheel verdwenen. Bij dit soort schade moet je denken aan grotere dieren, bijvoorbeeld konijnen. Kijk naar uitwerpselen of pootafdrukken. Zet gaas om de planten heen.
- Mijn planten groeien slecht. Probeer de bemesting eens wat op te peppen. Zelf gemaakte goed verteerde compost bevat alles wat een plant nodig heeft. Dierlijke mest of koemestkorrels zorgen voor extra stikstof. Beendermeel is een goede bron van fosfaat.
Gewasverzorging
Eeuwig moes groeit goed in de halfschaduw, liever niet in de volle zon dus. Verwijder af en toe oude bladeren en stengeldelen.
Oogsten en bewaren
Het jonge, malse blad kan naar believen geoogst worden. Het wordt verwerkt in een stamppot, of in een groente-stoofschotel. Bij de wat grote bladeren is het handig om de dikke en taaie midden-nerven er uit te snijden.