Vannacht enkele buien, overdag kans op een stevige onweersbui:
Verwachting voor vandaag en morgen

Vannacht is het vooral in het noorden meest bewolkt met enkele buien, in het zuiden klaart het geleidelijk op en kan er mist ontstaan
Meerdaagse verwachtingen:
Zonnige perioden met temperaturen ruim boven normaal
Lange termijnverwachting:
Vrijdag 01 juni tot en met vrijdag 08 juni
De kans op het aanhouden van het weertype met temperaturen boven normaal neemt geleidelijk af naar 30%, waarmee de kans op een koeler weertype met temperaturen rond of iets boven normaal geleidelijk toeneemt tot 50-60%

woordenlijst

afharden
Afharden is het laten wennen aan buitenomstandigheden van planten die beschut zijn voorgetrokken. Ze mogen enkele dagen niet in de felle zon staan en moeten 's nachts als het erg koud is nog wat beschut worden.

mulch
Mulch is materiaal van organische oorsprong (gras, houtsnippers, stro, enzovoorts) waarmee we de bodem rond de planten in de moestuin kunnen bedekken. Zo'n laagje materiaal verhindert dat de bodem snel uitdroogt of te heet wordt in de zomer, en heeft daardoor ook een gunstige effect op nuttige insecten in de bodem. Mulch onderdrukt onkruid, en verhindert dat de bodem dicht slaat bij hevige regenbuien. Een mulchlaagje van gras is relatief snel verdwenen, maar houtsnippers blijven lang liggen. Dat kan dan weer lastig zijn als we de grond willen bewerken.

plantverband
Met plantverband bedoelen we de onderlinge afstand tussen de planten in de moestuin. Vaak zaaien of planten we in rijen, en dan spreken we over de afstand in de rij en de afstand tussen de rijen. Houden we 20 cm aan tussen de rijen en 5 cm in de rij, dan kunnen we het plantverband aanduiden als 5 x 20 cm. Een te klein plantverband kan er toe leiden dat plantjen te klein blijven of voortijdig gaan bloeien. Een te groot plantverband is zonde van de ruimte die we ter beschikking hebben.

sluiten
We spreken van sluiten (bij kropvormende gewassen als kool en sla) als het groeipunt helemaal ingesloten raakt door bladeren die er bolvormig omheen groeien. Het is het begin van het vormen van een vaste krop. Het tere groeipunt is dan goed beschermd en schadeljke insecten als de koolgalmug hebben er geen vat meer op.

stalmest
Stalmest is een mengsel van koeienpoep en stro. De vochtige bestanddelen worden geabsorbeerd door het stro. Het stro breekt langzaam af door de inwerking van bacteriŽn en schimmels (het komposteerd). Stalmest is een rijke voedingsbron voor planten en bevat vooral meer stikstof dan compost.

voortrekken
Voortrekken is het beschut opkweken van planten als het buiten nog te koud is in het voorjaar. Het kan in een kas of broeibak of gewoon binnen op de vensterbank.


   ©moestuintips     info@moestuintips.nl