Eerst in het zuidwesten, later ook elders, enkele stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca

peul vruchten

Peulvruchten vinden we in vrijwel elke moestuin. De lange bamboestaken met klimmende bonensoorten zijn beeldbepalend voor de gemiddelde volkstuin. Ook in een klein tuintje kunnen we echter gemakkelijk wat pollen stamslabonen zaaien. Deze bonen hebben geen steun nodig. Enkele vierkante meters kunnen al een verrassende hoeveelheid bonen opleveren. Dit is een gemakkelijke teelt voor een beginnende liefhebber, het grootste risico is dat de bonen afrijpen op het moment dat we op vakantie zijn. Maar ook dan is er nog geen man overboord - we kunnen de bonen gewoon laten doorrijpen en oogsten als 'droge' witte of bruine bonen.
Er is veel variatie mogelijk bij de peulvruchten, alleen al met sperziebonen valt er heel wat te experimenteren. Verder zijn ook peultjes gemakkelijk te telen. Peultjes hebben echter wel wat steun nodig.

Wortelknobbeltjes.
Peulvruchten nemen verder een bijzondere positie in temidden van het moestuinassortiment, omdat ze het vermogen hebben om atmosferische stikstof te binden (stikstof uit de lucht). In feite bezitten alle vlinderbloemige gewassen deze eigenschap. De planten doen dit in wezen niet zelf, maar zijn in staat om een symbiose (samenwerking) aan te gaan met stikstofbindende bacteriëen die in de bodem leven. De bacteriëen verbruiken voedingsstoffen van de plant, maar fixeren als 'tegenprestatie' stikstof uit de lucht, die indirect door de plant kan worden opgenomen. Voor planten is dit gunstig, stikstof is tenslotte het belangrijkste voedingselement. Het chemische omzettingsproces speelt zich af in knobbeltjes (nodules) die zich op de wortels vormen na infectie met de juiste bacterie. De aanwezigheid van knobbeltjes op de wortels is daarom een goed teken. Stikstofbindende bacteriëen zijn meestal specifiek voor een bepaalde plantensoort, als er geen knobbeltjes te vinden zijn kan het zijn dat de juiste bacterie ontbreekt voor onze bonensoort. Als de grond rijk is aan stikstof, kan het ook zijn dat er weinig wortelknobbeltjes aanwezig zijn. Het is voor een plant eigenlijk gunstiger om rechtstreeks stikstof uit de bodem op te nemen, als die ruim voorhanden is.
Peulvruchten hebben dus geen zware bemesting nodig. We kunnen bijvoorbeeld bonen zaaien na een vroeg voorjaarsgewas, zonder extra bemesting.




   ©moestuintips     info@moestuintips.nl