Vannacht enkele buien, overdag kans op een stevige onweersbui:
Verwachting voor vandaag en morgen

Vannacht is het vooral in het noorden meest bewolkt met enkele buien, in het zuiden klaart het geleidelijk op en kan er mist ontstaan
Meerdaagse verwachtingen:
Zonnige perioden met temperaturen ruim boven normaal
Lange termijnverwachting:
Vrijdag 01 juni tot en met vrijdag 08 juni
De kans op het aanhouden van het weertype met temperaturen boven normaal neemt geleidelijk af naar 30%, waarmee de kans op een koeler weertype met temperaturen rond of iets boven normaal geleidelijk toeneemt tot 50-60%

peul vruchten

Peulvruchten vinden we in vrijwel elke moestuin. De lange bamboestaken met klimmende bonensoorten zijn beeldbepalend voor de gemiddelde volkstuin. Ook in een klein tuintje kunnen we echter gemakkelijk wat pollen stamslabonen zaaien. Deze bonen hebben geen steun nodig. Enkele vierkante meters kunnen al een verrassende hoeveelheid bonen opleveren. Dit is een gemakkelijke teelt voor een beginnende liefhebber, het grootste risico is dat de bonen afrijpen op het moment dat we op vakantie zijn. Maar ook dan is er nog geen man overboord - we kunnen de bonen gewoon laten doorrijpen en oogsten als 'droge' witte of bruine bonen.
Er is veel variatie mogelijk bij de peulvruchten, alleen al met sperziebonen valt er heel wat te experimenteren. Verder zijn ook peultjes gemakkelijk te telen. Peultjes hebben echter wel wat steun nodig.

Wortelknobbeltjes.
Peulvruchten nemen verder een bijzondere positie in temidden van het moestuinassortiment, omdat ze het vermogen hebben om atmosferische stikstof te binden (stikstof uit de lucht). In feite bezitten alle vlinderbloemige gewassen deze eigenschap. De planten doen dit in wezen niet zelf, maar zijn in staat om een symbiose (samenwerking) aan te gaan met stikstofbindende bacteriŽen die in de bodem leven. De bacteriŽen verbruiken voedingsstoffen van de plant, maar fixeren als 'tegenprestatie' stikstof uit de lucht, die indirect door de plant kan worden opgenomen. Voor planten is dit gunstig, stikstof is tenslotte het belangrijkste voedingselement. Het chemische omzettingsproces speelt zich af in knobbeltjes (nodules) die zich op de wortels vormen na infectie met de juiste bacterie. De aanwezigheid van knobbeltjes op de wortels is daarom een goed teken. Stikstofbindende bacteriŽen zijn meestal specifiek voor een bepaalde plantensoort, als er geen knobbeltjes te vinden zijn kan het zijn dat de juiste bacterie ontbreekt voor onze bonensoort. Als de grond rijk is aan stikstof, kan het ook zijn dat er weinig wortelknobbeltjes aanwezig zijn. Het is voor een plant eigenlijk gunstiger om rechtstreeks stikstof uit de bodem op te nemen, als die ruim voorhanden is.
Peulvruchten hebben dus geen zware bemesting nodig. We kunnen bijvoorbeeld bonen zaaien na een vroeg voorjaarsgewas, zonder extra bemesting.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl