Veel bewolking, plaatselijk lichte motregen:
Verwachting voor vandaag en morgen

Er is veel bewolking en slechts een enkele opklaring
Meerdaagse verwachtingen:
Wisselvallig
Lange termijnverwachting:
Vrijdag 30 maart tot en met vrijdag 06 april
Aanhoudend wisselvallig en een vrij grote kans (60%) op maxima onder normaal

bladgroenten

Bladgroenten zijn dankbare elementen in een moestuin - Het zijn vaak de snelste groenten en de teelt stelt ons niet voor grote problemen. Een rijtje pluksla is snel gezaaid en levert binnen weken al wat eetbaars op. Raapstelen zijn ook gemakkelijk te zaaien en snel te oogsten. Ze zijn bij uitstek geschikt voor aardappelstampotten maar er zijn ook bijzondere rassen zoals de japanse 'mizuna' die ook als geroerbakte groente wordt gegeten. Snijbiet is een ideale soort voor spinazie. Snijbiet is gemakkelijk te telen, onder andere omdat het risico op doorschieten veel kleiner is. Iets moeilijker zijn de teelten van kropsla, bindsla of ijsbergsla. We moeten dan wat meer rekening houden met zaaitijdstip, plantafstand en bemesting, en regelmatig water geven om doorschieten te voorkomen. De voldoening is echter groot als we een mooie krop sla weten te telen, die vaak verser en smaakvoller is dan zo'n losse krop uit de supermarkt. Het bindsla ras 'counter' is mij bijzonder goed bevallen. De binnenste bladeren zijn heel krokant en handzaam en ook goed geschikt als snackgroente tussendoor.
Ook in het vroege voorjaar kunnen we al heerlijke salades maken. Veldsla en winterpostelein worden voor de winter gezaaid (september) en zijn dan in maart/april oogstbaar. Wilde rucola is overblijvend en loopt in dezelfde periode uit. Als we dan nog wat vroege pluksla en radijs erbij doen, hebben we een heerlijk verse gemengde voorjaarssalade.
De gewone Rucola is een eenvoudig te telen bladgroente, met een geweldige smaak. Rucola wordt gebruikt in gemengde salades of in een stamppot. Andijvie is een veelzijdige groente, de teelt is het gemakkelijkst in het najaar (zaaien na de langste dag - 21 juni) Omdat het risico op doorschieten dan afwezig is.

Bladgroenten houden van een stikstof rijke bodem, en dat kunnen we onder andere bereiken door wat compost, potgrond of koemestkorrel door de bovengrond te mengen. Het toevoegen van compost of potgrond verhoogt ook het waterhoudend vermogen van de grond, en dat is voor bladgroenten erg belangrijk. Slakken zijn de grootste vijanden van bladgroenten, in de meeste kleine moestuinen moeten we maatregelen nemen om ze te bestrijden.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl