postelein
Postelein (Portulaca oleracea) is een bescheiden plantje met vlezige blaadjes. De blaadjes kunnen zowel rauw als gestoofd gegeten worden en hebben een fris-zure smaak. Postelein is ook geschikt in de soep, het heeft een licht-bindend effect. Postelein is het meest geschikt als snelle zomerteelt - afhankelijk van de omstandigheden kan al na 3-4 weken geoogst worden.Zaaien
postelein zaadjes zijn erg klein en moeten zeer oppervlakkig gezaaid worden. Er moet dus een fijn zaaibed gemaakt worden. Je kunt het beste op de aarde zaaien, dan heel lichtjes inharken en aandrukken. Vervolgens water geven met een fijne broes, anders spoelen de zaadjes meteen weer weg. Postelein wordt vaak breedwerpig gezaaid. Je kunt ook op rijtjes zaaien maar dan moet je oppassen dat je niet te diep gaat zaaien. Vliesdoek is ideaal voor postelein, het houd de aarde vochtig waardoor de oppervlakkig liggende zaadjes niet snel uitdrogen.
Postelein wordt vanaf half mei gezaaid - het is een plantje dat uit warme streken komt en kan slecht tegen kou.
Bemesting
Postelein kan het beste gewoon met compost bemest worden. Het plantje heeft verder een voorkeur voor lichtere bodems (zandige bodems).
Ziekten en plagen
Er zijn weinig ziekten bekend, maar smeul (een schimmelziekte) kan de bladeren aantasten onder slechte omstandigheden (koude bv).
Gewasverzorging
Eenmaal gevestigd heeft postelein weinig verzorging nodig. De plantjes zijn niet erg gevoelig voor droogte, ze slaan het nodige vocht op in stengels en bladeren.
Kiemplantjes postelein. Gemakkelijk te herkennen aan de rode stengeltjes |
Oogsten en bewaren
Postelein wordt bij voorkeur geoogst als de plantjes nog jong zijn, zo tussen de 3 en 6 weken. Later oogsten kan ook nog wel, al wordt de kwaliteit wat minder. Het aandeel van de stengels wordt dan groter, en de smaak wat zuurder. Uiteindelijk worden de planten zo'n 25-30 cm hoog, en hebben dan stengels van meer dan 1 cm in doorsnede.
Medio juli gaan de planten bloeien met kleine gele bloemen in de toppen van de plant. Laat je ze helemaal afrijpen, dan kun je zelf zaad overhouden voor het volgende jaar. De boemknoppen zijn ook eetbaar, maar na de bloei worden ze hard en kunnen beter verwijderd worden. De zaden behouden hun kiemkracht 3-4 jaar lang.
Als de plantjes niet al te dicht bij de grond worden afgesneden, lopen ze weer uit en kan er nog een tweede keer geoogst worden.
Postelein is ook heel geschikt als plantje voor de vierkantemetertuin. De blaadjes kunnen in een gemengde salade, gestoofd worden, of in de soep gebruikt worden.
Postelein is in de koelkast nog een week houdbaar.
Postelein: bloemknoppen, bloem, gesloten en open zaaddozen in een hoofdje. |