boomspinazie

Boomspinazie (Chenopodium giganteum) is een nauwe verwant van onder andere tuinmelde, quinoa, en van het onkruidje melganzevoet. Het onkruidje is trouwens ook prima eetbaar. Vroeger werden de zaden van deze plantjes ook wel verzameld om er meel van te maken, net als bij quinoa. Boomspinazie heeft een karakteristieke roze kleur in de toppen. De jonge scheuten kunnen een salade opfleuren, het oudere blad wordt gekookt als spinazie. De planten worden uiteindelijk zo'n twee meter hoog. Ze worden wel aanbevolen vanwege hun ornamentele functie en zouden ook in een border niet misstaan. Dat geld dan echter voornamelijk voor jonge planten, want tijdens en na de bloei vervaagt het aandeel 'roze' in de plant en gaan ze meer lijken op een reuze versie van het gewone onkruid.

Zaaien
Zaai het fijne zaad voor in potten met potgrond vanaf april, en plant 3-4 weken later uit. Er kan ook rechtstreeks in de volle grond worden gezaaid maar dan moet het zaaisel wel met vliesdoek worden afgedekt. De zaadjes zijn immers klein en de zaailingen teer. Als we enkele planten laten afrijpen, zullen ze zich uitzaaien en kunnen we in het volgende voorjaar spontane zaailingen verzamelen om dan uit te planten op een plek van bestemming. Houd een tussenruimte van minstens 10 cm aan tussen individuele planten. Ze passen zich weliswaar gemakkelijk aan grotere dichtheden aan, maar meestal zullen we toch zoveel mogelijk groot blad willen oogsten.

Bodem en bemesting
Melde groeit op elke grondsoort, maar doet het uiteraard beter op mooie losse grond met voldoende humus.
Bloeiende planten.


Problemen


Onderhoud
De planten hebben geen steun nodig en verder ook geen snoei of ander onderhoud.

Oogsten
Wacht niet te lang met oogsten, ook al is die kleur nog zo mooi. Bij planten die bloeien wordt het blad kleiner en vezeliger.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl