tuinmelde

Tuinmelde (Atriplex hortensis) is een oude groente, die tegenwoordig nog maar weinig te bewonderen is in de moestuin. De plant komt ook voor in het wild en is een bekend akkeronkruid. Het verbeterde ras dat geschikt is als moestuinplant schiet minder snel door en heeft groter blad. Tuinmelde wordt gegeten als spinazie.

Zaaien
Tuinmelde wordt altijd rechtstreeks in de volle grond gezaaid. Vanaf ongeveer 1 april tot eind augustus kan er gezaaid worden. Zaaien gaat het gemakkelijkst in rijen - de afstand tussen de rijen kan ergens tussen de 20 en 40 cm liggen. Als we snel jong blad willen oogsten, kunnen we het beste dicht zaaien, dus 20 cm rijafstand en binnen de rijen 2 cm tussen de zaadjes. We kunnen er ook voor kiezen om de planten wat groter te laten worden. De rijafstand kan dan oplopen tot 40 cm en we zetten de zaadjes 4 cm uit elkaar. We nemen dan voor lief dat het langer duurt voor we kunnen beginnen met oogsten. Het voordeel van een grotere plantafstand is dat we groter blad kunnen oogsten, waardoor we sneller klaar zijn met plukken en schoonmaken. Ik zie dat laatste trouwens als het grote voordeel van tuinmelde - het grote blad van mooi uitgegroeide planten is lekker snel te oogsten en zit wat hoger van de grond, waardoor er weinig aarde aan zit. Dat is makkelijk schoonmaken.
De kiemduur is ongeveer 1 week.
De relatief grote en platte zaden moeten op 1 tot 2 cm diepte worden gezaaid.
Zaai liefst meerdere keren per jaar om altijd over verse tuinmelde te kunnen beschikken.
Uitdunnen is niet nodig.

Bemesting
Melde is weinig veeleisend en doet het op elke tuingrond. Een kleine compostgift komt de opbrengst ten goede.

Kiemplantje van tuinmelde.
Ziekten en plagen
Melde kan nogal last hebben van valse meeldauw, bij mij was het ook meteen raak (zie foto). Ik heb de aangetaste blaadjes consequent verwijderd, en uiteindelijk groeiden de planten er prima overheen.
Bladluizen kunnen zich verder in de zomer in de toppen van de planten nestelen.

Gewasverzorging
Het gewas heeft geen bijzondere verzorging nodig.

Oogsten en bewaren
Tuinmelde kan niet lang bewaard worden, het beste is te oogsten kort voor gebruik. Het gewas kan wel geblancheerd en ingevroren worden. Als de planten gaan bloeien, neemt de kwaliteit van het blad af.
Van melde kunnen we gemakkelijk zelf zaden oogsten. Laat gewoon enkele planten doorgroeien, geef ze steun als ze te lang worden. Oogst in september het zaad. Het zaad blijft tot 6 jaar kiemkrachtig. Melde kan zichzelf ook gemakkelijk uitzaaien, oogst dus alle zaden en laat niets liggen.

Kort teeltverslag
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl