koolvlieg

Koolvlieglarven op een bloemkoolstronk.
Photo     by Rasbak / CC BY     GNU    
Photo cropped by mtt
De koolvlieg heeft het voornamelijk gemunt op de wortels van jonge koolplanten, in de periode half mei-half juni. Enkele larven zijn al in staat een koolplant te gronde te richten. Gelukkig kunnen we dit insect gemakkelijk foppen met een koolkraag.


Uiterlijk
De koolvlieg (Delia brassicae) is een kleine vlieg van ongeveer 4-7 mm lang. De witte eieren zijn ongeveer 1 mm lang. De larven kunnen tot 1 cm lang worden. Ze zijn geelwit van kleur en hebben geen pootjes. De poppen verblijven in de grond, ze zijn tot 8 mm lang en bruin van kleur.

Aangetaste planten
Alle koolplanten kunnen worden aangetast, maar ook andere kruisbloemige gewassen. Koolraap en chinese kool zijn zeer gevoelig. Rassen van eenzelfde koolsoort kunnen verschillen in hun gevoeligheid voor koolvlieg.
De koolvlieg wordt aangetrokken door specifieke geurstoffen van koolplanten.

Schade
De vlieg legt eieren in de grond dichtbij de basis van de plant (binnen een straal van ongeveer 5 cm). De larven beginnen eerst aan de zijwortels te knagen, daarna pakken ze ook de hoofdwortel aan. De hoofdwortel verkleurt van bruin na zwart en gaat uiteindelijk rotten. De plant komt los te staan en de bladeren gaan slap hangen omdat de wortels geen water meer toe kunnen voeren. Uiteindelijk begeeft de wortel het en de plant sterft af. De grootste schade van die eerste generatie ligt in de periode half mei-half juni. Op radijs en rammenas veroorzaakt de koolvlieg wormstekigheid: verkleurde vraatgangen aan de oppervlakte van de knollen.
Bij spruitkool kan ook de 3e generatie schade aanrichten: de vlieg zet haar larven hier ook af tussen de buitenste losse bladeren van de jonge spruitjes.

Leefwijze
De vliegen komen in de tweede helft van april uit poppen die in de grond overwinterd hebben. Na 4 dagen beginnen ze al met afzetten van eieren, en dat gaat 3-5 weken door. Per keer worden 2-30 eieren afgezet. Na 3-8 dagen komen de eieren uit, het larvestadium duurt 15-37 dagen.[1] De larve verpopt in de grond, na 2-3 weken komt de nieuwe generatie vliegen uit. Per jaar komen er tot 3 generaties voor, de eerste generatie veroorzaakt de meeste schade.
De koolvlieg heeft een voorkeur voor lichte grond, daarin kunnen de larven zich gemakkelijker bewegen.
De poppen kunnen tot 20 cm diep in de bodem voorkomen.

Bestrijding
Geraadpleegde literatuur
[1] edepot wur - koolvlieg in spruitkool




   ©moestuintips     info@moestuintips.nl