broccoli winter

Een interessante mogelijkheid om broccoli te verbouwen is de teelt van overblijvende broccoli. Deze wordt ook wel 'sprouting' of 'asperge' broccoli genoemd. Ze gaat in het jaar van zaai niet bloeien, maar pas na de winter. De planten overleven onze huidige zachte winters met gemak. De voordelen van deze teelt liegen er niet om: weinig gezeur met ziekten en plagen, en je krijgt een opbrengst in maart-april, in een tijd dat er nog weinig andere groenten zijn. Een vrij eenvoudige en zekere teelt dus. De hoofdjes zijn klein van stuk maar wel talrijk en bovendien erg lekker! Ik heb het ras 'Early Purple' gebruikt. Dat is een ras van de zaadproducent Johnsons, gekocht op het internet bij Tabernal zaden. Tegenwoordig hebben ze dit ras niet meer in het assortiment, maar er is een goede vervanger (Red Arrow). Beide soorten hebben paarse hoofdjes, die na het koken toch groen worden.

Er bestaat ook een ras van deze broccoli soort dat voor de winter behoort te bloeien (Summer Purple), maar die kan ik niet aanbevelen. De bloei van dit ras valt in Nederland te laat, eigenlijk midden in de winter, als de groei uit de plant is.

Zaaien
Zaai in maart of april. Het kan buiten op een zaaibed, maar voor een kleine moestuin is het gemakkelijker in potten voor te zaaien. Plant ze na een week of 3-4 over in grotere potten, en dan tegen eind mei in de volle grond. Zet de planten op een afstand van 50x50 cm, en houd er rekening mee dat ze in de herfst opgebonden moeten worden. Ze zijn dan tegen een meter hoog en hebben wat steun nodig.

Bemesting
Zorg voor een goede vruchtbaarheid door compost of stalmest in het plantgat te mengen. Heeft u geen compost van goede kwaliteit of stalmest, dan kan ook met koemestkorrels een goede organische bemesting worden gegeven.

Ziekten en plagen
Alle ziekten die kool aantasten hebben het ook op broccoli voorzien, maar bij deze teelt komt het minder nauw. Als de planten maar redelijk aan de groei blijven en niet in z'n geheel opgevreten worden door slakken, rupsen, of koolvlieg, zijn we al een heel eind. In de winter zijn we immers verlost van alle plaagdiertjes, en dan groeit de kool nog even door en bereid zich rustig voor op de bloeiperiode in het vroege voorjaar. De hoofdjes oogsten we zonder dat er ook maar een rupsje te zien is.
De koolgalmug is nog wel vervelend, omdat die het groeipunt aantast, wat hierdoor afsterft en/of gaat splijten. Zelfs dat is echter niet fataal voor deze kool. Het betekend alleen dat de bloemhoofdjes wat kleiner zullen zijn. Een aantasting van knolvoet is wel fataal voor deze kool.

Problemen


Gewasverzorging
Zorg voor een onkruidvrije omgeving, en geef extra water in droge perioden. Bind de planten in de herfst vast tegen een stok om te voorkomen dat ze omvallen. Verwijder af en toe het oude en afgestorven blad.

Oogsten en bewaren
Afhankelijk van de omstandigheden bloeien de planten in maart/april. De hoofdjes kunnen regelmatig geplukt worden. Daarna lopen de planten weer uit en komen er weer nieuwe hoofdjes, die wel elke keer wat kleiner van stuk zijn. Toch is het de moeite waard om ze te blijven oogsten, ze zijn heerlijk van smaak! Kook ze niet te lang: 2 minuten in kokend water is voldoende.

Jonge geblanceerde scheuten






   ©moestuintips     info@moestuintips.nl