Eerst in het zuidwesten, later ook elders, enkele stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca

De Berao

'De Berao' is afkomstig uit Brazilie. Het is een middelgrote ovale, ietwat hoekige tomaat met een goede weerstand tegen Phytophtora (klasse 2-3, zie phytophthora in tomaat). Het is een dikwandig type tomaat, dat relatief lang bewaard kan worden. De plant kan erg lang worden en heeft behoefte aan een rijke bodem. Als de bodem te weinig stikstof bevat worden de bladeren al snel geel. Het kan soms ook nodig zijn om tijdens het groeiseizoen nog een keer bij te mesten met compost, koemest of desnoods kunstmest. De eerste vruchten rijpen in augustus af, de oogst gaat door tot het late najaar. DeBerao wordt ook wel tot de 'ketchup' tomaten gerekend, de smaak is een beetje neutraal en de vrucht is meer geschikt voor de soep of de saus dan in de salade. Het is een van de weinige grotere tomaten (vruchten tot 100 gram) die een goede phytophthora weerstand hebben.
In een jong stadium is de plant te herkennen aan de bloemknoppen die een beetje op kleine banaantjes lijken.
De phytophthora tolerantie uit zich door een late en onvolledige aantasting. Onder zeer beroerde omstandigheden kan de plant echter toch bezwijken aan de ziekte. Het is belangrijk om de aangetaste plantendelen bijtijds te verwijderen.
Zie verder teeltverslag tomaat 2008. Voor de teelt van De Berao zie tomaat.


   ©moestuintips     info@moestuintips.nl