Eerst in het zuidwesten, later ook elders, enkele stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca

tomaat 2008

In 2008 heb ik 4 hybride tomatenrassen en 3 echte soorten aangeplant in mijn moestuintje. Alle soorten claimen of staan er om bekend dat ze enige mate van resistentie tegen Phytophtora bezitten. Aangezien mijn tuintje al jaren wordt geteisted door deze vreselijke tomatenziekte en ik vrij slordig ben met het opruimen van zieke plantendelen, ben ik er van verzekerd dat er voldoende ziektekiemen in de bodem aanwezig zijn. We zullen zien welke soort het overleeft.
16-05-2008
In februari/maart heb ik 7 tomatensoorten gezaaid die resistentie claimen tegen de gevreesde tomatenziekte (Phytophtora infestans). Hiervan zijn er drie echte soorten (Resi Gold, Cerise geld, en De Berao) en 4 hybryden (Trust F1, Fantasio F1, Maestria F1 en Philovita F1 ). De plantjes zijn op de vensterbank opgekweekt en eind april/begin mei buiten uitgeplant. Dat is wel wat vroeg, maar het was mooi weer en nachtvorst zat er niet echt in. Nu zijn de planten al aardig groot (40 cm) en staan er prima op. De vroegste soorten zijn Cerise Gelb en Fantasio F1, waarvan de eerste bloempjes open zijn. De Berao is wat later, er zijn nog nauwelijks bloemknoppen zichtbaar. Philovita, de enige echte cocktailtomaat in het stel, is te herkennen aan de enigzins paarse kleur van het blad.
23-05-2008
Het was afgelopen week billen knijpen in verband met de nachtvorst. Gelukkig ging het net goed, er is niets bevroren. De tomaten tieren inmiddels welig, de langste plant , een Resi Gold, is inmiddels 90 cm lang en heeft een tweede bloemtros gevormd. De eerste bloempjes zijn uitgebloeid maar er zijn nog geen vruchtjes te zien. De kleinste plant is nog maar 35 cm lang. Er zijn al wat verschillen te zien tussen de varieteiten, De berao heeft een licht groene kleur, philovita F1 heeft een donker groene kleur, de nerven hebben iets paarsachtigs. Trust heeft een heel robuust uiterlijk, dikke stengels en groot blad. Eens zien of daar ook dikke tomaten aan komen. Het risico op nachtvorst is nu wel geweken, laat het nu maar een natte zomer worden dan zullen we zien welke soort echt bestand is tegen phytophtora.
30-05-2008
Fantasio F1 blijkt de vroegste soort te zijn. De eerste vruchtjes zijn nu zichtbaar en hebben een diameter van een centimeter. Cerise gelb ontwikkelt nu ook al kleine vruchtjes. Resi Gold bloeide ook al vroeg maar de vruchtjes zijn nog maar nauwelijks te zien. Er zijn nog geen tekenen van ziekten of plagen, maar dat valt ook eigenlijk niet te verwachten in deze tijd van het jaar.
06-06-2008
De afgelopen week heeft het hard geregend, en was het vochtig en klam weer. De tomaten groeien erg hard op dit moment, er moet veel gediefd worden. Ik heb het onderste blad al verwijderd, dan kan de wind er onder door en droogt het blad sneller op. Ook heb ik de aarde los geharkt, waardoor die ook sneller droogt - alles tegen de phytophtora. De tomaten staan er prima op, er zitten bijna overal al trossen met kleine tomaatjes aan. Fantasio F1 is het verst gevorderd.
20-06-2008
De afgelopen twee weken was het onbestendig weer, met afwisselend zon en regen en normale temperatuur. Het had kunnen leiden tot een eerste vroege uitbraak van Phytophtora, maar bij mijn planten is er nog niets te zien. Het onderste blad verouderd wel al, het krult op en wordt wat geel tussen de nerven. Overal zitten er groene tomaten aan, Fantasio F1 is de vroegste varieteit, ik verwacht dat de eerste vruchten begin juli gaan afrijpen. Het zijn trossen van ongeveer 6 vruchten, formaat forse trostomaat. Ook Trust F1 gaat al hard, dit worden grote vleestomaten. Philovita F1 is een echte kerstomaat, met trossen van meer dan 20 vruchtjes. Resi Gold wordt erg lang, de grootste planten zijn nu 1 m 80, die kan ik dus al recht in de ogen kijken. Bij twee van deze planten heb ik een dief laten doorgroeien als tweede stam. Het lijkt de groei nauwelijks af te remmen.
27-06-2008
Het is nog wachten op echt warm weer zodat er wat af kan rijpen. De Berao heeft een lichtgele kleur, terwijl de planten er om heen een normale donkergroene kleur hebben. Hij ziet er daardoor minder gezond uit, maar is toch niet minder ver ontwikkeld dan de andere soorten. In het algemeen is het blad van alle soorten aan het krullen, het meeste bij Cerise Gelb, het minste bij Fantasio F1. Het lijkt een normale veroudering, en geen uiting van ziekte. Toch is het geen fraai gezicht. Volgend jaar ga ik toch maar weer eens enten, om te kijken of dat verschil uit maakt.
04-07-2008
Eergisteren heb ik het eerste tomaatje kunnen oogsten! Cerise gelb is de winnaar geworden. De plant heeft trossen van een stuk of tien gele kerstomaatjes met een ovale vorm. De Berao is weer wat bijgetrokken nadat ik wat heb bijbemest. Van Phytophtora is nog steeds niets te bekennen. Ik heb maar een phtophtora gevoelige soort (Matina) er bij geplant als ijkplant, om te zien of er sprake is van resistentie dan wel gunstige weersomstandigheden.
19-07-2008
We bevinden ons halverwege juli, het weer is koud en nat, de tomatenplanten dragen al flinke vruchten. Ideale omstandigheden voor een fikse uitbraak van Phytophtora infestans... Bij mijn 7 soorten is er echter nog steeds geen spoor van ziekte te bekennen. Verschillende soorten hebben al rijpe vruchten: Cerise gelb, Resi gold, Fantasio F1 en Philovita F1. De vruchten van Cerise gelb springen snel bij het huidige natte weer - ze moeten geoogst worden als ze beginnen te verkleuren en dan binnen narijpen. De vruchten van de drie andere soorten blijven heel. Philovita en Resi smaken uitstekend - het zijn beide grote cherrytomaten. Resi heeft iets grotere vruchten, maar veel kleinere trossen (8-9 vruchten per tros). Philovita maakt meer dan 20 vruchten per tros. Resi wordt echter veel langer dan Philovita. De planten zitten nu op 2,5 meter - het einde van mijn tonkinstokken is bereikt. Fantasio is de enige vleestomaat in het rijtje. De eerste vrucht weegt ongeveer 2 ons.
Ik heb de meeste planten nu getopt. Hierdoor stopt de plant geen energie meer in blad- en stengelgroei maar wel in de vruchten die dan sneller kunnen afrijpen.
23-07-2008
Er is toch een slachtoffer gevallen: trust F1 doet zijn naam geen eer aan. Ik had een zakje zaden van deze varieteit gekocht in een tuincentrum omdat er met dikke letters Phytophtora resistent op stond. Niet dus. Er komen vlekken op het blad en ook twee vruchtstengels zijn aangetast. Ik heb de zieke plantendelen verwijderd en hoop er maar het beste van, aangezien het weer nu weer aangenaam is. Ook Maestria F1 en Fantasio F1 hebben een enkel vlekje, de andere varieteiten zijn nog steeds gezond. En dat is bemoedigend, omdat er links en rechts ook al wat te oogsten valt. Alleen van Trust, Maestria en De Berao zijn er nog geen vruchten rijp.
25-07-2008
Trust is inmiddels volledig gerooid, op de vruchten ontstonden ook al vlekken. Maestra F1 krijgt ook wat meer vlekken - het zou me niet verbazen als deze varieteit het ook niet red. Het is opvallend dat de echte zaadvaste soorten (resi gold, cerise gelb, de berao) nog geen enkel vlekje hebben. Ik begin te vermoeden dat deze soorten een beter resistentiemechanisme hebben dan de gekweekte hybriden. Deze soorten bestaan ook al lang en zijn onder uiteenlopende omstandigheden getest. De hybriden zijn nieuwe kruisingen, op het moment dat ze op de markt komen zijn er wellicht al weer nieuwe Phytophtora stammen ontstaan waartegen ze geen resistentie hebben. Het kan ook zijn dat hun weerstand is gebaseerd op slechts enkele specifieke en veelvoorkomende stammen. De echte soorten zijn waarschijnlijk bestand tegen een breder spectrum van Phytophtora-varianten, en hebben een meer generiek wapen tegen de parasiet in huis.
02-08-2008
Door het mooie zomerweer van de afgelopen tijd en het consequent verwijderen van aangetaste plantendelen, is de phytophtora uitbraak tot stilstand gekomen. Het zijn vooral de hybriden met grote vruchten die veel te lijden hebben gehad. Met uitzondering van Trust F1 zijn ze wel de besmetting te boven gekomen en leveren nu weer rijpe vruchten. Van Fantasio F1 en Maestria F1 heb ik wel veel blad en vruchten moeten verwijderen. Verder valt op dat planten die ruimer stonden minder te lijden hebben. Het is dus van belang het plantverband ruim te houden en open plekken met veel zon te benutten. De enige hybride met kleine vruchten (Philovita F1) doet het uitstekend - geen spoor van ziekte, en grote opbrengst aan smakelijke kerstomaten. De zaadvaste soorten doen het ook uitstekend. De berao en Maestria F1 beginnen nu pas te kleuren en zijn nog niet geproefd.
16-08-2008
Het beroerde weer (herfstachtig) heeft zich doen gelden de afgelopen tijd. Alle soorten vertonen in minder of meerdere mate tekenen van phytophtora infectie. Het is eens te meer duidelijk dat er geen totale weerstand tegen deze ziekte is. Wel is duidelijk dat de mate van aantasting sterk verschilt tussen de soorten. In het algemeen geld dat de soorten met grote vruchten er slechter tegen kunnen dan soorten met kleine vruchten - dit geld ook voor de hybriden die resistentie claimen. Tot nu toe houd Phylovita F1 zich het beste, gevolgd door Resi gold. Bij Phylovita zijn er alleen maar wat vlekken op het blad geweest, niet op stengels en ook niet op vruchten. Van alle andere soorten heb ik ook vruchten moeten weggooien, en zijn er ook lesies (geinfecteerde plekken) op de stengels te zien. Phylovita is ook bijzonder productief - de soort blijft maar doorgaan met het maken van grote trossen van 20-50 vruchtjes.
Ondanks alle Phytophtora ellende heb ik ook de nodige grote tomaten kunnen oogsten, met name van Fantasio F1 - deze soort is door zijn vroegheid nog in een redelijke conditie als de eerste vruchten rijpen. Bij zeer slecht weer oogst ik de vruchten zodra ze wat beginnen te verkleuren en laat ze binnen afrijpen.
De stekken die ik in mei had genomen van Phylovita-dieven, hebben nu ook hun eerste rijpe vruchten opgeleverd. Deze planten vertonen nog geen enkel teken van de ziekte. De langste van deze planten nadert inmiddels de 1.70 m.
25-08-2008
Stand van zaken: Trust, Maestria en Fantasio zijn inmiddels gerooid, Resi gold, Cerise gelb en De Berao zijn zwaar aangetast maar leveren nog wat vruchten. Philovita is nog springlevend en heeft alleen hier en daar een vlekje op het blad en verliest een enkel vruchtje. De Phytophtora-druk is nu blijkbaar erg groot; er zijn grote hoeveelheden pathogeen voorhanden, en het weer is al lange tijd herfstachtig.
In het algemeen vallen de prestaties van de geteste soorten behoorlijk tegen - alleen Philovita springt er uit, en dat is dan wel weer een ontdekking.
05-09-2008
Ik heb vandaag de laatste vruchtjes van cerise gelb geoogst. Philovita is nu de enige die nog productief is. Ook deze soort valt echter steeds meer ten prooi aan de ziekte; de bladeren zijn aangetast en ook op de stengels verschijnen bruine vlekken. Het verlies aan vruchten is tot nu toe vrij beperkt gebleven.
12-09-2008
Phylovita is de enige soort die nu nog in leven is. Alle andere soorten zijn opgeruimd. Ik was even bang dat Phylovita ook het onderspit zouden delven, maar de planten houden het nog goed vol, elke dag pluk ik er nog rijpe vruchten van. Het weer is ook redelijk gunstig geweest, en met het rigoreus opruimen van aangetast plantmateriaal is er minder infectueus materiaal voorhanden. Het is opvallend dat een tweetal planten dat aan de andere kant van het huis staat (een phylovita en een Matt's wild cherry) geen enkel spoor van ziekte vertonen, terwijl ze ook gewoon in de open lucht staan. Op dit stukje grond heb ik nog nooit tomaten verbouwd. Ik denk dat dit wijst op het belang van een goede gewashygiene - het opruimen van geinfecteerd materiaal is daarom van groot belang.
21-11-2008
Inmiddels zijn alle tomaten opgeruimd. Phylovita heeft tot aan de eerste vorst tomaten geleverd en is daarmee veruit de meest resistente soort. Op een andere locatie, waar een vriend een zelfde set van varieteiten uitprobeerde, was het resultaat hetzelfde. Ik zal deze soort ook volgend jaar weer aanplanten om te zien of de resistentie ook over meerdere jaren op peil blijft. Het eerste resultaat is in elk geval zeer bemoedigend, ook onder zeer hoge ziektedruk bleef deze soort fier overeind.
30-03-2012
Belstar is inmiddels gekiemd. Deze plantjes hebben haast en schieten de grond uit. Calabria en early purple gaan vandaag de grond in.
09-02-2014
Een eerste zaadje begint te kiemen. Het lijkt wel een kiemplantje van prei - lang en dun.






   ©moestuintips     info@moestuintips.nl