Eerst in het zuidwesten, later ook elders, enkele stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca

cerise gelb

Cerise gelb is een vroege soort met goede phytophthora tolerantie. De plant kan 2-3 meter hoog worden, en heeft trossen van een tiental tomaatjes. Ze hebben het formaat van een kerstomaat, maar zijn ovaal van vorm. Onder gunstige omstandigheden kunnen we  bij buitenteelt omstreeks begin juli de eerste rijpe tomaatjes verwachten. De bladeren van deze soort krullen sterk, hetgeen doet vermoeden dat de plant het liefst een wat beschutte plaats in de moestuin wil. De soort heeft verder de bizarre gewoonte om uitlopers op het blad te maken. Op de oudere bladeren verschijnen gewoon kleine plantjes, compleet met stengel, blad en bloemknoppen (zie tomaten dieven). Het is het beste deze wildgroei maar te verwijderen. Deze sterke regeneratiekracht uit zich ook bij het stekken : opgepotte dieven slaan heel gemakkelijk aan. Het fotootje is van 2 juli 2008, buiten in de tuin.
Onder natte omstandigheden barsten de vruchten snel - pluk ze dan als ze beginnen te verkleuren en laat ze binnen narijpen. De smaak van dit tomaatje vind ik persoonlijk niet zo geweldig - ietwat melig. Vers geplukt van de struik op een warme dag smaken ze nog het beste. In een schaal met rode tomaten zorgen ze wel voor een mooi kleurcontrast.
De tolerantie tegen Phytophthora uit zich door een late en onvolledige aantasting. Ook een aangetaste plant kan nog eetbare vruchten opleveren, als het zieke plantmateriaal maar op tijd verwijderd (kliko) wordt.
Zie verder teeltverslag tomaat 2008. Voor de teelt van Cerise gelb zie tomaat.






   ©moestuintips     info@moestuintips.nl