aubergine
Aubergines hebben veel warmte nodig en kunnen daarom het beste in kas of onder een tunnel geteeld worden. Buiten in de volle grond is het een stuk moeizamer. We kunnen dan pas vanaf augustus een oogst verwachten, die een stuk geringer is dan onder glas of plastic. Onder de 21° groeien aubergines nauwelijks meer.Zaaien
Voor de teelt in de volle grond is het gunstig om zo vroeg mogelijk te zaaien (februari), als we tenminste de mogelijkheid hebben om de planten warm te houden tot ze naar buiten kunnen, zo tegen begin juni. Als we die mogelijkheid niet hebben, is het beter wat later te zaaien (eind maart) of planten te kopen in een tuincentrum. Houd voor de vollegrondsteelt een plantverband van 50x50 cm aan, en in de kas 60-70 cm.
Bemesting
Bemest de planten gewoon met stalmest, kompost, of koemestkorrel. Als we dat allemaal niet in huis hebben, meng dan 1 a 2 volle handen potgrond door het plantgat.
Problemen
- Mijn planten verwelken en sterven af.Het kan hier om Verticillum gaan, een in de bodem levende schimmel die planten laat verwelken. De oorzaak kan liggen in een slechte bodemstructuur. Verwijderen van zieke planten is de enige remedie.
- Bloemen en vruchten gaan schimmelen.Schimmelaantastingen (Botrytis) kunnen vruchten laten rotten. De ziekte treed vaak op in een dichtbebladerd gewas, waarin de lucht niet goed kan circuleren. Pas dus wat snoei toe als dat het geval is, probeer in de kas meer te luchten.
- Jonge plantjes worden aangevreten. Ik zie slijmsporen. Slakken vreten graag aan jonge planten. Neem dus beschermende maatregelen, bv een bierval. Later in het seizoen, als de stengel verhout is, blijven ze er wel vanaf.
- Ik krijg wel bloemen, maar geen vruchten. Een slechte vruchtzetting is een veelvoorkomend probleem bij Aubergine, zowel in de kas als buiten. Probeer bestuivende insecten te lokken door bloeiende planten in de buurt te zetten. Op een zakje zaad uit Duitsland werd aanbevolen om Basilicum tussen de aubergines te planten.
- Mijn mooie paarse vruchten worden bruin. Waarschijnlijk zijn ze overrijp. Als er ook harde zaadjes in blijken te zitten, weet je het zeker.
Rassen
De rassen halflange violette en Ophelia worden vaak aangeboden. Ophelia heeft kleinere vruchten, maar produceert er wel veel meer dan halflange. Voor de volle grond is Ophelia daarom te prefereren; de kleinere vruchten rijpen gemakkelijker af in ons koele klimaat.
Gewasverzorging
In de kas is vormsnoei en opbinden belangrijker dan in de volle grond. Buiten in ons tuintje is het voldoende om wat steun te verlenen. Planten met rijpe vruchten vallen anders gemakkelijk om. We kunnen eventueel de lage dieven verwijderen om een wat krachtigere hoofdstengel te kweken.
In de kas laten we 3 of 4 hoofdtakken ontwikkelen, en halen we regelmatig dieven weg om de kroon luchtig te houden.
In de professionele teelt wordt wel geënt om meer ziekteresistentie te krijgen. In de moestuin is dat niet echt nodig, omdat we daar een wat gezondere buitenbodem hebben. Ik heb zelf wel eens een aubergine op een tomaat geënt (onderstam Vigomax), in de hoop dat dat ik daarmee krachtiger groeiende planten zou krijgen. Het bleek echter weinig uit te maken, de temperatuur is echt de beperkende factor in de buitenteelt.
Oogsten en bewaren
Rijpe aubergines kunnen het beste bij een temperatuur van ongeveer 12° bewaard worden. Leg ze niet in de koelkast, want dan bederven ze juist sneller. Aubergines zijn zelfbestuivers, net als tomaat. Van de zaadvaste rassen kunnen we dus zelf zaad overhouden.
Kort teeltverslag
- 13 maart 2009: Ik heb ras Ophelia gezaaid in een pot met gewone potgrond en op de vensterbank geplaatst.
- 25 maart: De eerste kiemplantjes komen de grond uit.
- 18 april: De plantjes zijn overgepot naar afzonderlijke potten.
- 25 april: De potten zijn naar buiten verplaatst op een beschut plekje.
- 3 mei: slakkenvraat! van 2 plantjes is de stengel aangetast. Ze leven echter nog, ik heb ze wat dieper opgepot, hier komen ze na een tijdje van bij.
- 5 juni: De plantjes, 5 in totaal, gaan nu de volle grond in, op een warm en beschut plekje niet ver van de zuid muur van het huis. In het plantgat gaat een ruime hoeveelheid compost en wat koemestkorrel. Ter ondersteuning heb ik er al vast stokken van een meter lang bij geplaatst. Op het moment van planten is er nog geen steun nodig.
- 18 juni: er is een eerste bloemknopje zichtbaar.
- 5 juli: het eerste bloempje is open.
- 3 augustus: ik kan mijn eerste aubergine oogsten.
- 31 augustus: ik oogst een mandje vol aubergines.
Jonge Ophelia plant op 21 juni. |
De vruchten van Ophelia zijn niet zo groot maar een plant kan wel veel vruchten dragen. |