pompoen

Pompoenen zijn er in alle soorten en maten, er zijn soorten die alleen een ornamentele functie hebben, soorten die om hun smaak geteeld worden, en soorten die om hun gewicht geteeld worden. De teeltwijze is echter vergelijkbaar.

Zaaien
Zaai pompoenen binnen voor in potten vanaf half april. Houd 1 plant per pot aan, gebruik potten met een boven-diameter van minstens 10 cm. Plant ze vanaf half mei buiten in de volle grond. Dek de planten af als er eventueel nog een late nachtvorst komt, want daar kunnen ze niet tegen.
Pompoenen kunnen vanaf 15 mei ook rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden. Zaai dan 2-3 cm diep.

Bemesting
Pompoen heeft het liefst een humus- en voedselrijke bodem. In de praktijk betekend het dat je het beste een emmer compost of stalmest door de bodem kunt mengen.

Ziekten en plagen
Ouder wordende planten krijgen snel last van allerlei bladschimmels. Hier is niet zo veel tegen te doen. Probeer aangetast blad zoveel mogelijk te verwijderen, dat geeft ook wat meer ruimte aan de bladeren die nog wel goed zijn. Controleer ook of een ernstige schimmelaantasting niet te maken heeft met een te droge of te arme bodem. In het algemeen worden de vruchten niet aangetast door deze bladschimmels.
Pompoenblad overwoekerd door schimmels


Gewasverzorging
Pompoen kan ergens tegen op groeien, maar ook liggend op de grond geteeld worden. Het ruimte beslag is vrij groot, een plant  heeft  al snel 6 m2 nodig. De teelt verloopt meestal vrij probleemloos - de jonge plantjes moeten beschermd worden tegen onkruid en slakken, en in droge perioden moeten we wat water bijgeven. Snoeien is niet nodig, tenzij we wedstrijdpompoenen willen telen.

Oogsten en bewaren
Oogst pompoenen alleen als ze helemaal rijp zijn. Onrijpe pompoenen smaken minder en bewaren slecht. Oogst ze echter in elk geval voordat het vriest, want daar kunnen ze zeker niet tegen. Als de steel er droog en kurkachtig uitziet, is dat een goede indicatie dat de pompoen rijp is. Laat de steel er altijd in zijn geheel aanzitten - pompoenen met een aangestaste steel kunnen minder goed bewaren. De ideale bewaartemperatuur ligt rond de 10oC. Pompoenen zaad kan zelf geoogst worden als nieuw zaaigoed, maar het risico op rasvermenging is erg groot. Het is daarom beter om steeds nieuw zaaigoed te kopen.

Soorten en smaken
De gewone grote pompoen heeft van zichzelf weinig smaak; ze zijn eigenlijk alleen maar goed om er soep van te maken en dan moeten er nog veel kruiden en smaakmakers bij. Hokkaïdo pompoenen (uit Japan) hebben wel beduidend meer smaak. Hokkaido's zijn kleine pompoenen, zo tussen de 1 en 3 kilo zwaar. De planten zijn minder productief (minder kilo's per plant) dan de reuze-pompoen, maar de smaak maakt dit ruimschoots goed. De vruchten hebben een wat harde buitenkant en zijn daarom wat moeilijker te schillen. Met een dunschiller (waar je aardappels mee schilt) gaat het nog het beste. Het intens geel-oranje vruchtvlees valt tijdens het koken al bijna vanzelf uit elkaar. De pompoenen kunnnen een ietwat melige bijsmaak hebben.
Twee soorten hokkaidos, links Delica f1, rechts Blue kuri





   ©moestuintips     info@moestuintips.nl