Lokaal een (onweers)bui, vanaf vanmiddag meer stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuiden en zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca

lenteui

Zaaien
Lenteuitjes, slauitjes of stengeluitjes zijn allen ui soorten die geen of slechts een kleine bol vormen. Ze worden voornamelijk vers in salades gebruikt.
Zaai lenteuitjes in maart/april op een rijtje en dun later uit (na ongeveer 6 weken). We kunnen ook planten voortrekken en later uitplanten. Dit heeft als voordeel dat we de grond nog even goed kunnen bewerken en bemesten voor we de uitjes op hun definitieve plek zetten. Verder kunnen we zo voor een optimale plantafstand zorgen (ongeveer 10x10 cm).

Bemesting
Lenteuien hebben een vruchtbare bodem nodig, anders wordt het blad snel geel en komt er weinig van terecht. Gebruik mest met een hoog stikstofgehalte, bijvoorbeeld stalmest, compost met dierlijke mest, of koemestkorrels. het kan nodig zijn om tijdens het groeiseizoen bij te mesten.

Ziekten en plagen
Zie bij ui.

Gewasverzorging
Zorg altijd voor een vruchtbare en vochtige bodem.
In 2008 heb ik zelf het ras 'white lisbon' geteeld (zie foto). Op het einde van het seizoen had ik nog veel uitjes over die (nog steeds) te klein waren. Ik heb ze de hele winter in de moestuin laten staan, en in maart opgenomen en op een nieuwe plek uitgepoot. In mei leverde dat nog een uitstekende oogst aan lenteui op. Slechts enkele planten gingen bloeien. Veel rassen van lenteui zijn zeer goed vorstbestendig.

Oogsten en bewaren
Lenteui wordt meestal vers gebruikt in salades en soepen. Hele lenteuitjes zijn nog een weekje houdbaar in de koelkast. We kunnen ook alleen blad oogsten - snijd bv loof af op 10 cm boven de grond. De uitjes groeien dan weer verder en kunnen nogmaals geoogst worden.






   ©moestuintips     info@moestuintips.nl