radijs

Radijs (Raphanus sativus var. radicula) is een gemakkelijk en dankbare groente. Het gewas is bovendien razend snel en daarom leuk voor kinderen die interesse in tuinieren hebben. De smaak zal ze meestal tegenvallen maar met een beetje geluk is er wel een opa/oma of buurman/vrouw in de buurt die ze waardeert. Radijs is ook ideaal voor de vierkanteMeterTuin.

Zaaien
Radijs kan vroeg in het jaar onder glas gezaaid worden (januari-maart) of in maart/april bij mooi weer in de volle grond. In juli en augustus kan nog een herfstteelt worden gezaaid.
Er zijn verschillende rassen voor glasteelt, vroege vollegrondsteelt en herfstteelt. Rassen verschillen ook in vorm, kleur, en smaak (pikantheid).
Zaai radijs op rijtjes met tussenafstand tussen de rijen van zo'n 15 cm. Als er niet te dicht wordt gezaaid, is het niet nodig om uit te dunnen. Oogst gewoon regelmatig de radijsjes die al een aardige maat hebben.
Radijs is ook ideaal om een leeg plekje tussen de gewassen in de moestuin te benutten. Daarnaast wordt radijs soms meegezaaid met gewassen die langzaam kiemen (peen, pastinaak). Radijs kiemt snel en laat zien waar we het andere zaaisel mogen verwachten. Tegen de tijd dat peen of pastinaak er goed en wel op staan, is de radijs al oogstrijp.

Bemesting
Radijs stelt niet al te veel eisen aan de bodem. Bemesten met een beetje compost is al goed. Te hoge stikstofgehaltes van de bodem leid tot veel loof en weinig knollen.

Ziekten en plagen
Slakken houden veel van radijs en maken gaten in de knollen. Aardvlooien maken kleine ronde gaatjes in het blad maar leveren geen grote schade op.

Gewasverzorging
Gebruik bij een vroege zaai in maart vliesdoek om wat warmte bij de grond te houden en de kieming te versnellen.
Zorg ervoor dat radijzen niet uitdrogen. Droge grond en warm weer kan voze radijzen opleveren. Het blad onttrekt dan te veel vocht aan de knol. Knollen kunnen splijten als ze na uitdrogen weer natgemaakt worden.

Oogsten en bewaren
Laat de knollen niet te groot worden, ze worden dan voos van binnen en de smaak gaat achteruit. Voze radijzen blijven drijven in water.
Naast de knollen kan van radijs ook het blad worden gegeten.
Radijs is niet lang houdbaar, hooguit een paar dagen in de koelkast.
Radijs wordt meestal rauw gegeten op brood of in een salade, maar kan ook gekookt worden.

Teeltverslag





   ©moestuintips     info@moestuintips.nl