pastinaak

Pastinaak (Pastinaca sativa) is een fors gewas met dikke witte wortels en grote bladeren. De teelt is vergelijkbaar met die van winterpeen. Pastinaak wordt soms ook gebruikt in wortelstamppot. De wortels kunnen ook in plakjes worden gesneden en gebakken in een koekepan. De smaak heeft iets anijsachtigs. Pastinaak komt in Nederland ook in het wild voor, bv in wegbermen. De plant behoort tot de schermbloemigen en heeft een bloemenscherm met kleine gele bloemen.

Zaaien
Pastinaak is een moeilijke en lastige kiemer. Het kan best 3-4 weken duren voor de kiemplantjes eens boven de grond komen. Vaak wordt bij pastinaak wat indicator-zaad (bv radijs) meegezaaid om uberhaupt te kunnen zien waar het spul op behoort te komen. Het zaad blijft ook niet lang kiemkrachtig, het is daarom geen slecht idee om zelf zaad te winnen.
Zaai pastinaak in de volle grond op rijen, en houd 30 cm ruimte tussen de rijen aan en 15 cm in de rij. Zaaien is mogelijk vanaf half april tot half mei.

Bemesting
Net als wortel heeft pastinaak geen zware bemesting nodig. Wat plantaardige compost is voldoende, eventueel aangevuld met kalium houdende mest. We kunnen ook wat houtas over de bodem strooien.

Bodem
Net als peen kunnen we pastinaak beter op een lichte grond kweken (zand of zavel). In kleigrond hebben de wortels de neiging zich te vertakken. Bovendien zijn de wortels moeilijk te rooien in kleigrond, ze zitten stevig vast!

Ziekten en plagen
Bodeminsecten kunnen wat schade veroorzaken, en sommige rassen zijn gevoelig voor kanker. Pas zo mogelijk een gewaswisseling toe en gebruik ziekteresistente rassen. Het ras Gladiator (een hybride ras) is resistent tegen kanker.

Gewasverzorging
Pastinaak kiemt langzaam en ook de jeugdgroei is langzaam. De meeste aandacht moeten we dus in de beginfase van de teelt besteden. Probeer de kiemplantjes te herkennen (zie foto) en bescherm ze tegen opkomend onkruid, dat meestal sneller groeit. Als de planten eenmaal goed groeien, is het een gemakkelijk gewas.
Kiemplanten van pastinaak. Het volwassen blad is langwerpig en gedeeld.


Oogsten en bewaren
Vanaf half september kan er geoogst worden, maar de wortels hebben dan nog niet hun maximale omvang bereikt. Er kan geoogst worden tot diep in de winter, zelfs als de grond bevroren is. Pastinaken kunnen ook als winterpeen worden geoogst en bewaard in kistjes met zand.




   ©moestuintips     info@moestuintips.nl