meiknol

Meiknol (Brassica rapa var rapifera), ofwel raap, ofwel meiraap is een knolvormend broertje van raapsteel. Meiknol is een snelgroeiend voorjaarsgewas, dat in juni (haha) afrijpt. De knollen hebben iets van de scherpe smaak die veel raapsteel soorten eigen is, maar ook wat zoetigs. Meiknol is iets anders dan koolraap. Koolraap maakt grotere knollen, die pas in de herfst afrijpen. Het is ook niet hetzelfde als koolrabi. Koolrabi heeft verdikte stengels die boven de grond groeien.

Zaaien
Meiknol wordt op rijtjes in de volle grond gezaaid, en daarna uitgedund. De rijen moeten zo'n 25-30 cm uit elkaar liggen. Dun later uit tot ongeveer 10 cm in de rij. Zaai tussen half april en begin juni. De beste periode is eind april.

Bemesting
Geef ruim compost, maar geen andere bemesting. Meiknol kan slecht tegen verse stalmest. Stalmest trekt veel bodeminsecten aan die zich dan ook vergrijpen aan de zachte en smakelijke meiknolletjes. Kunstmest kan nadeling uitpakken omdat snel overbemesting met stikstof optreed, waardoor er veel blad en weinig knol gevormd wordt.

Ziekten en plagen
Meiknol is gevoelig voor knolvoet.

Gewasverzorging
Goed en op tijd uitdunnen is belangrijk. Meiknol groeit erg snel, voor je het weet staat er een dicht gewas en is het moeilijk de afzonderlijke plantjes erin te herkennen. Het beste is eigenlijk om 'dun' te zaaien, dus met weinig zaad. Dek het zaaisel een paar dagen af met vliesdoek (2 of 4 x dubbel geslagen) als er bij warm en droog weer gezaaid wordt. Het vliesdoek laat wel vocht door, maar voorkomt toch dat de grond waarin de zaden liggen niet uitdroogt.

Oogsten en bewaren
Laat de knolletjes niet te groot worden. Een diameter van 5-7 cm is prima. Ze bewaren zich nog enkele dagen in de koelkast.

Kort teeltverslag
29 mei - meiknol wordt een flink gewas.

   ©moestuintips     info@moestuintips.nl