stengelsla
Stengelsla (Lactuca sativa var angustana) is een aziatische slasoort, en wordt daar voornamelijk geteeld vanwege de dikke stengels. Die worden geschild en gekookt gegeten als een soort asperges. De plantjes beginnen hun leven als rozet, maar gaan in de loop van hun leven de hoogte in. De stengel mondt uiteindelijk uit in een bloeiwijze. De plant maakt mooie lange bladeren, tot 70-80 cm lang. Deze zijn steviger dan de gewone kropsla, maar toch goed eetbaar. De bladeren worden van onderaf geoogst, zodat je op den duur aan de onderkant een kale stengel overhoud, met in de top nog een toef bladeren. Net een klein palmboompje dus. Vanwege deze manier van groeien en oogsten, is deze slasoort minder gevoelig voor slakken. In mijn eigen dichtgegroeide tuintje is dat een groot voordeel. Volwassen planten zijn mooi om te zien en zouden ook niet misstaan in een bloemenborder of een stukje ornamentele moestuin. Mijn foto's laten dit helaas niet uitkomen, volgend jaar beter hoop ik maar.Zaaien
Zaai deze plantje als gewone sla voor vanaf maart-april. Verspeen de plantjes in afzonderlijke potjes als ze stevig genoeg zijn en plant ze half mei uit in de volle grond. Zet de planten minstens 25 cm uit elkaar, ze worden behoorlijk groot.
Bodem en bemesting
Bemest met compost en/of koemestkorrel, eventueel rechtstreeks in het plantgat. Een goede bodemvruchtbaarheid zorgt voor mooie forse planten.
Stengelsla, jonge planten. |
Ziekten en plagen
In vergelijking met andere slasoorten is stengelsla redelijk robuust en weinig vatbaar voor ziekten en plagen. De plant staat uiteindelijk op een stevige stengel, waardoor de lucht van alle kanten bij het blad kan. Zelf de slakken hebben er niet echt een voorkeur voor. Deze sla bied ook geen goede schuilplaatsen voor slakken tussen zijn bladeren. Teelt problemen kunnen desondanks altijd voorkomen:
Problemen
- Zaailingen worden ziek en vallen om Waarschijnlijk gaat het om zogenaamde kiemschimmels. Het is beter opnieuw te zaaien in schone potgrond.
- De bladeren van jonge planten worden aangevreten in een onregelmatig patroon. Er zijn slijmsporen te zien. De planten worden aangevreten door slakken. Kies een combinatie van bestrijdingsmethoden die in jouw situatie het beste uit te voeren is. oudere planten hebben minder last van slakken. Breng evt een laagje houtas aan rond de kale stengel.
- De planten bloeien veel te snel Planten kunnen vervroegd gaan bloeien onder invloed van stress. Er is dan bv te weinig water beschikbaar, of de bodem is te arm of is ingeklonken. Het kan ook dat de planten te dicht op elkaar staan.
- Jonge planten sterven af of gaan slap hangen bij heet weer, terwijl er toch voldoende water is gegeven Waarschijnlijk worden de wortels aangetast door wortelluizen of aardrupsen.
- Er verschijnen wit-geel-grijze vlekken op de bladeren Waarschijnlijk schimmelziekten. Voorkomen kan o.a. door goed luchten in kassen of platte bakken, vermijden van stikstofrijke bemesting, en het aanhouden van een ruim plantverband. Vernietig aangetaste bladeren en pas een vruchtwisseling toe (wacht 3 jaar voor terugkeer naar het zelfde perceel)
- ik zie bladluizen op de bladeren. Zie bij bladluizen.
Onderhoud
De planten hebben geen steun nodig en verder ook geen snoei of ander onderhoud.
Oogsten
Oogst de bladeren van onderaf. Verwijder oud of aangetast blad zodat de stengel van onder kaal wordt. Begin de stengels te oogsten als ze zo'n 50-70 cm lang zijn. Schil ze met een dunschiller. Oudere stengels worden taaier, er moet dan meer worden geschild. De stengels zijn ook na koken nog stevig van textuur.
Kort teeltverslag:
- 5 juni 2016 - enkele zaadjes gezaaid in gewone potgrond. Het ras heet MAK-CHOI en is besteld bij vreeken.
- 8 juni - begin kieming
- 25 juni - de plantjes groeien voorspoeding in deze tijd van het jaar en worden nu voorzichtig overplant naar de volle grond. In het plantgat gaat een handje compost.
- 10 juli - de plantjes zijn goed aan de groei, de bladeren worden nu langgerekt.
- 21 juli - ik begin nu met blad te oogsten aan de onderkant van de planten. Ik doe ze in een gemengde salade, ze smaken prima!
- 10 augustus - de planten worden geleidelijk aan hoger. Ik oogst regelmatig wat bladeren.
- 1 september - de planten beginnen nu flink te bloeien, en het is de hoogste tijd om de stengels te oogsten.