Vanmiddag en vanavond in het noordoosten zware onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

In het noordoosten (provincies Groningen en Drenthe) worden enkele zware onweersbuien verwacht, plaatselijk met grote hagel en windstoten (60-70 km/u)
Meerdaagse verwachtingen:
In het algemeen vrij veel bewolking en minder warm dan afgelopen dagen
Lange termijnverwachting:
Vrijdag 08 juni tot en met vrijdag 15 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca

snackkomkommer Crispy Salad

Mini groenten zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Het eet makkelijk weg, zo'n klein tomaatje of komkommertje, het kan altijd tussendoor en het zorgt ervoor dat we wat meer groenten binnen krijgen dan gebruikelijk. Snackkomkommers verschijnen nu ook in het assortiment van de zadenhandel, reden genoeg om het ook eens te proberen.

Zaaien
Zie bij komkommer. Komkommers hebben veel warmte nodig, en worden eigenlijk meestal in de kas gekweekt. Voor de buitenteelt moeten we zoveel mogelijk van de warme maanden profiteren, en planten we de voorgekweekte plantjes pas in juni in de volle grond. Enige vorm van beschutting is gewenst. Zelf heb ik een afdak voor tomaten gebouwd, van zo'n 2 meter hoog. Tegen de zijkant heb ik een stuk betonijzer gezet. De komkommers groeien langs het ijzer omhoog, waarna ik ze onder het afdak leid. Zo profiteren ze optimaal van de warmte onder de golfplaten.

Bemesting
Zorg voor een royale bemesting met compost, liefst nog verrijkt met koemestkorrel en/of potgrond.

Ziekten en plagen
Volgens de leverancier (Vreeken) zijn de planten 'zeer ziektebestendig'. Dat klinkt leuk, maar het is niet voldoende voor de teelt in de volle grond. Bij mij leden de planten aan een ziekte (komkommerbladvlekkenziekte ?) die de opbrengst behoorlijk drukte (zie foto, linksonder). Er onstonden bruin/grijze vlekjes op het blad, die zich snel uitbreidden en in korte tijd het hele blad bedekten. Het blad verdroogde vervolgens in zijn geheel. Komkommers zijn nu eenmaal ziektegevoelig, en eigenlijk moeten ze geŽnt worden op een resistente onderstam (courge de siam). Dat was ook mijn bedoeling geweest, alleen kwamen de onderstammetjes slecht op, zodat er niets te enten viel. Volgend jaar probeer ik het opnieuw.
GeŽnte komkommerplanten uit het tuincentrum zijn meestal vrij prijzig. Dit jaar (2009) werden ze bij Albert Heijn aangeboden voor 5,95 Ä per stuk. Dan gaat de lol er gauw af.

Gewasverzorging
Komkommers moeten opgebonden worden tegen gaas. Haal alle okselscheuten weg tot op ongeveer 1,5 meter hoogte en houd ook daarna de zijscheuten kort, laat ze 2 of 3 vruchten per zijstengel dragen.

Oogsten en bewaren
We kunnen deze komkommers oogsten als ze zo'n 15 cm lang zijn. Ze kunnen echter ook nog wat doorgroeien, en dan zijn ze net zo dik als een gewone komkommer en ongeveer 20 cm lang. De smaak is hetzelfde als een gewone komkommer. Ze zijn bittervrij en er zitten geen zaden in.

Kort teeltverslag   ©moestuintips     info@moestuintips.nl