kleine ananaskers

Physalis pruinosa, de kleine ananaskers, is het kleine broertje van Physalis peruviana. Het nadeel van de 'grote' ananaskers is de late afrijping, waardoor de oogst meestal wat tegenvalt. Verder worden de planten in de herfst erg groot en slierterig en nemen dus veel plaats in beslag. Een kleinere en sneller afrijpende variant zou dus welkom zijn, en de Physalis pruinosa lijkt aan dat profiel te voordoen. De pruinosa is echter niet zonder meer een kleinere uitgave, er zijn meer verschillen: de smaak is wat anders, de bessen vallen gemakkelijker af en barsten sneller bij regenachtig weer. Maar de plant rijpt wel veel sneller af dan grote broer en is daardoor in Nederland veel productiever.
De plant is heel geschikt om in een pot te telen.

Zaaien
Zaaien gaat hetzelfde als bij grote broer: zaai in maart voor op de vensterbank in gewone potgrond. De kieming kan langzaam zijn en 2-3 weken duren. Zaai meerdere zaden in een pot, en verspeen ze een maand na kieming in afzonderlijke potjes. Zoek een warm en zonnig plekje voor de planten (vensterbank/kas/broeibak) en zet ze na half mei in de volle grond.

Bemesting
Meng een paar handen compost of potgrond door het plantgat. Het is dan niet meer nodig om tijdens het groeiseizoen nog bij te mesten.

Ziekten en plagen
De plant heeft weinig last van ziekten en plagen. Er zit wel eens een geel blaadje aan, en ik had wat schade door bladmineerders, maar veel heeft dat allemaal niet om het lijf.
Onder koele en vochtige omstandigheden kunnen planten vanuit de takken wegrotten. De plant komt oorspronkelijk ook uit een warmer klimaat, dus dit is niet zo verwonderlijk. In potten op een terras heb ik hier nog nooit last van gehad, daar staan ze dan net weer wat warmer.

Gewasverzorging
De planten verliezen in de herfst wat van hun stevigheid en gaan dan gemakkelijk liggen. Het is daarom goed om ze op te binden voor het zo ver is. Bij teelt in (hoge) potten is dit niet nodig - het word dan meer een hangplant.

Oogsten en bewaren
De vruchtjes vallen gemakkelijk af. Gelukkig zijn ze goed beschermd in hun lampionnetjes en kunnen ze wel een paar dagen blijven liggen. Langer is niet aan te raden - de bessen barsten snel als ze te vochtig worden. Geoogste vruchtjes zijn binnen nog wekenlang goed te houden. De smaak van de vruchten is wat minder uitgesproken (aromatisch) dan bij peruviana. Ook van pruinosa kunnen we zelf zaad overhouden.
Links peruviana, rechts pruinosa. De bessen in de kelken zijn even groot.


Kort teeltverslag
Ter vergelijking heb ik in het jaar van dit teeltverslag ook Physalis peruviana gezaaid. Ik kan daardoor bevestigen dat pruinosa veel eerder afrijpt en veel productiever is.
   ©moestuintips     info@moestuintips.nl