Eerst in het zuidwesten, later ook elders, enkele stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca

enten

Enten is het combineren van twee verwante planten tot ťťn nieuwe plant. Vaak combineren we een krachtige, ziekteresistente onderstam met een bovenstam met gunstige vruchteigenschappen. Enten van groentegewassen is vrij gangbaar in de kas-teelt maar veel minder in de kleine moestuin. Toch is het geen onmogelijke opdracht voor een geÔnteresseerde liefhebber (zie enten van tomaat). Naast kastomaat worden ook komkommers vaak geŽnt. Wie het kunstje beheerst, kan ook de opbrengst en de levensduur van pompoenen, meloenen en courgettes verlengen.
Er zijn grofweg twee wijzen van enten: die waarbij onderstam en bovenstam volledig worden afgesneden en dan op of in elkaar worden geplaatst (methode 1); en een die beide planten intact laat tot de wond geheeld is (methode 2). De laatste methode is het gemakkelijkst voor de amateur. Bij methode 1 moet de ent een aantal dagen op de juiste luchtvochtigheid gehouden worden om uitdroging te voorkomen. Bij methode 2 wordt de bovenstam pas losgesneden van zijn eigen wortelstelsel als de wond volledig genezen is en onder- en bovenstam met elkaar vergroeid zijn.
Er zijn verschillende manieren om de planten in te snijden en met elkaar te verbinden. Belangrijk is altijd dat onder- en bovenstam ongeveer dezelfde diameter hebben, omdat anders de verschillende weefsellagen (xyleem, phloeem, cambrium) niet op elkaar zullen passen. De beide delen worden vaak met elkaar verbonden door een kleine plastic clip. Met een plakbandje wil het echter ook wel lukken.
Enten van komkommer.


tips: Voor pompoen en komkommers enten we net onder de kiemlobben (de eerste ronde blaadjes), tomaten worden wat hoger geŽnt. Tomaten worden meestal op 2-3 weken na kieming geŽnt, komkommers op 10-14 dagen en pompoen op 7-10 dagen. De onderstammen worden meestal een paar dagen eerder gezaaid dan de bovenstammen.
Tomaten worden geŽnt op speciale rassen (Vigomax, Maxifort). Komkommerachtigen vaak op courge de siam. Deze laatste kunnen we zelf gemakkelijk telen om er zaad voor onderstammetjes van te winnen.
Onderstam en bovenstam moeten altijd genetisch verwant zijn voor een enting. Toch zijn er zo nog veel combinaties mogelijk: aubergines kunnen bijvoorbeeld op tomaten geŽnt worden, en tomaten op aardappelen (allen nachtschadeachtigen). Heel erg nuttig zijn dat soort entingen echter niet.


   ©moestuintips     info@moestuintips.nl