tomaten enten
|
Benodigdheden: scherp mes, plakband, bovenstam en onderstam |
Het enten van tomaten wordt gedaan vanwege het opbrengst verhogende effect, dat weer een gevolg is van de hogere ziekteresistentie en grotere groeikracht die door de onderstam wordt geleverd. Enten kan ook gebruikt worden om bijzondere planten te kweken, bijvoorbeeld een plant met zowel rode als gele vruchten.
De hier beschreven methode pas ik al jaren met succes toe. Het is een relatief eenvoudige methode, maar het vereist wel wat behendigheid. Bij deze methode blijven beide planten verbonden met hun wortelstelsels tot de wond geheeld is. De benodigdheden zijn plakband, een scherp mes, en natuurlijk een onderstammetje en een bovenstammetje.
De stengels moeten dezelfde diameter hebben.
Hier is vigomax als onderstam gebruikt, en pink brandywine als bovenstam. Vigomax is een vaakgebruikte onderstam, maar er is meer keuze. Voor de duidelijkheid: met onderstam bedoelen we de plant die extra weerstand en groeikracht levert, met bovenstam de tomaat waarvan we de vruchten willen oogsten.
|
Het insnijden; links de bovenstam, rechts de onderstam |
De onderstam wordt volledig afgesneden op ongeveer 10-15 cm hoogte. Dan wordt een neerwaardse snede gemaakt tot ongeveer de helft van de dikte van de stengel. Bij de bovenstam doen we het omgekeerde, een opwaardse snede tot de helft van de stengel. Maak de snede liefst zo recht mogelijk, dan zullen de beide helften het beste op elkaar passen. Maak de snedes ook even lang, let op dat niet te ver wordt geneden, want dan zijn we een plantje kwijt.
|
In elkaar schuiven van de beide delen |
Schuif de beide delen in elkaar en druk wat aan. Hoe beter de delen in elkaar passen, des te beter het resultaat. Probeer de periode tussen snijden en in elkaar schuiven kort te houden.
|
Dichtplakken met plakband. |
Omwikkel de entplek met plakband. Hierdoor fixeren we de beide delen en zorgen we ervoor dat de ent op zijn plaats blijft. De plakband kan later gewoon blijven zitten, de plant zal er geen last van hebben.
|
De wortelstelsels samen oppotten. |
Zet de geënte plant 7-10 dagen op een koele rustige plek, bv. binnenshuis of in een garage. Zorg ervoor dat de plant niet te lang in de felle zon achter glas staat. Na een dag of tien is de hechting voldoende om de plant op zijn definitieve plek te plaatsen. Eventueel kunnen we ook het stengeltje van de bovenstam boven de grond afsnijden, zodat de bovenstam helemaal op de onderstam staat. Voor huis, tuin- en keuken gebruik is dat echter niet nodig. De verbinding tussen beide planten is voldoende om van de gunstige effecten van de onderstam te profiteren.