asimina
Asimina triloba (pawpaw) is een kleine vruchtboom uit Noord Amerika. Het is een boompje dat nog weinig bekend is in nederland en belgie. Asimina behoort tot de tropisch familie van de Annonaceaen, waartoe o.a. ook cherimoya en zuurzak behoren. Het is een van de weinige soorten van deze familie die winterhard is. Het tropische komt tot uiting in de smaak van de vruchten, een beetje banaan, een beetje ananas, een beetje mango, en nog wat eigens. Asimina gedijt ook in nederland en kan hier ook vruchten leveren. Het is een langzaam groeiend boomje, dat per jaar niet meer dan 20-25 cm langer wordt. In het voorjaar komen eerst de bloemen tevoorschijn, dan de bladeren. In de herfst verkleurt het blad naar geel en valt af. Om vruchten te krijgen heb je minstens twee boomjes nodig. Het mogen geen stekplanten van dezelfde ouder zijn, maar het liefst zaailingen, zodat het unieke individuen zijn. Asimina is een stricte kruisbestuiver. Het opkweken van deze boomjes vergt flink wat tijd, maar de beloning is niet mis: een tropische vrucht uit eigen tuin.Standplaats
Asimina doet het bij ons het beste in de volle zon. Jonge planten zijn echter gevoelig en hebben wat bescherming nodig. Goed gevestigde boompjes zijn volledig winterhard. Zorg verder voor een rijke bodem met voldoende organische stof - een boom die zo langzaam groeit moet in de watten worden gelegd.
Ziekten en plagen
Er zijn geen ernstige ziekten en plagen bekend.
Kiemplantje Asimina triloba |
Zaaien
Je kunt een boompje kopen, maar als je het geluk hebt dat je aan vruchten of zaden kunt komen, dan kun je prima zelf zaaien. De kieming duurt wel een paar maanden, maar gaat uiteindelijk toch vrij goed. De grote zaden komen in het najaar beschikbaar en kunnen na de oogst best snel worden opgepot. Plaats ze dan op een koele plaats (bv een koude vensterbank). In het voorjaar komen de zaailingen als witte wormpjes uit de grond gekropen. De zaden zelf blijven in de grond zitten. Het plantje komt in eerste instantie als een kaal wit stengeltje tevoorschijn. Als dat stengeltje zo'n 5 cm lang is, gaat de top zich ontwikkelen en komen er een paar blaadjes tevoorschijn. Bij een aantal van mijn plantjes stierf het groeipunt ook weer af, waarna er een veelvoud van knopen op het stengeltje ging uitlopen. Uiteindelijk bleef er van al die knoppen maar eentje over die zich verder ontwikkelde. Zo zie je maar dat de natuur zichzelf prima weet te regelen. De kiemplantjes kunnen de eerste twee jaren (misschien wel drie), het beste binnenshuis blijven of in een kas, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Ze kunnen in deze periode niet tegen direct zonlicht, scherm ze dus af als ze in de vensterbank in de volle zon staan. Daarna kunnen ze in het voorjaar voorzichtig op de plek van bestemming worden gepoot. De jonge boompjes kunnen slecht tegen felle wind, die het blad snel beschadigd. Als ze eenmaal wat groter zijn, zijn ze wel bestand tegen zon en wind.
De groei van de boompjes blijft langzaam, en het kan 4-8 jaar duren voor zaailingen voor het eerst gaan bloeien.
Snoei
Asimina's hoeven niet gesnoeit te worden. Snoei hooguit wanneer het wenselijk is de vorm van de boom aan te passen, als die bv scheef dreigt te groeien.
Jonge plant Asimina triloba op 1 jaar na zaai. |
Bestuiving
Het verdient aanbeveling de boompjes met de hand te bestuiven. Dit kan bv met een zacht kwastje. Zoek bloemen van de ene boom waar de stuifmeel los komt, en breng dat stuifmeel dan aan op de stempels van de bloemen van een ander boompje (en vice-versa). Bloemen zijn tweeslachtig - een bloem bevat zowel stampers als meeldraden. De stampers rijpen voor de meeldraden - als je je dus een bloem met rijpe meeldraden ziet, kan die niet meer bevrucht worden. Heb je maar één boomje, probeer dan iemand in je omgeving te vinden die er ook een heeft. Je kunt dan wat bloemen uitwisselen. Met die bloemen 'dep' je je eigen bloemen, zodat er wat stuifmeel wordt overgebracht.
Oogsten en bewaren
De vruchten rijpen in oktober af, en zijn niet lang bewaarbaar. Ze moeten op het juiste moment geplukt en gegeten worden, wil de smaak goed tot zijn recht komen. Als ze rijp zijn, wordt de vrucht wat zachter en is licht in te drukken. Kleur is geen betrouwbare indicator voor rijpheid.
In de koelkast zijn rijpe vruchten een week te bewaren, daarbuiten hooguit enkele dagen. Onrijpe vruchten zijn niet eetbaar, maar bijna-rijpe vruchten willen binnen nog wel afrijpen. Vruchten van verschillende bomen kunnen licht verschillen in smaak. Een flinke vrucht kan een half pond wegen.
Links: pawpaw - kentucky state university (engels)