de moestuin in december

In december raakt de moestuin leeg. Het merendeel van het oogstbare spul is geoogst en oude gewasresten zijn verwijderd.
Voor wie de beschikking heeft over stalmest, is het nu het moment om daarmee te bemesten.
En voor wie zijn grond nog niet omgespit heeft, is het nu een goed moment om dat te doen.
Verder is december een ideale maand om struiken en bomen te snoeien. Het blad is afgevallen, en de planten raken in rust en zullen niet meer bloeden als we ze snoeien.
Een goed moment om te snoeien.


Snoeien
Snoei in het algemeen niet bij strenge vorst, dat levert extra infectierisico's.

Grond bewerken
Mocht het nog niet gebeurd zijn, spit dan nu de grond diep om en laat de kluiten liggen zodat de vorst diep in de grond kan doordringen.

Bemesten
Voor wie beschikt over stalmest, is dit een goed moment om de mest in hoopjes op het land te brengen. Uitspreiden kan op een later tijdstip. Houd er rekening mee dat niet alle gewassen dezelfde voedingsbehoefte hebben. Voor peen heb je bijvoorbeeld geen stalmest nodig.
Wil je met compost bemesten, doe dat dan liever in het voorjaar.
houtas van de houtkachel of openhaard kan meteen op het land gebracht worden.

Compost
De compost kan nu nog een keer goed omgezet en gemengd worden. Vooral als er veel blad is toegevoegd, is het goed om nog een keer te mengen. Gemengd materiaal verteerd veel beter. Mengen verhinderd ook dat er laagjes ontstaan in de hoop die de doorgang van vocht beletten.
Foei, dit tomaatje had allang opgeruimd moeten zijn.


Vermeerderen
Het is nu ook een goed moment om bessen te stekken: rode bessen, witte bessen, jostabessen en druiven bijvoorbeeld. Neem scheuten van 30 cm lengte en pot ze op in een mengsel van zand en potgrond. Laat de pot buiten staan op een beschut plekje.
Frambozen kunnen nu gescheurd worden: steek een stuk van de wortelstok af en herplant weer op een nieuwe plek of zet de scheut tijdelijk in een pot. De pot mag buiten blijven staan.
Bramen en taybessen kunnen afgelegd worden: pin de uiteinden van een of meerdere nieuwe stengels in de grond vast, en laat de andere dele van de stengel bovengronds. De stengeldelen die in contact met de aarde zijn, zullen gaan wortelen.
blauwe bessen zijn moeilijk te stekken. We kunnen ze nu wel afleggen.

Enten
Wie het komende jaar appels, peren of pruimen wil enten, moet nu zijn entloten afsnijden. Deze worden in vochtig zand bewaard tot maart en dan pas geent. Zie fruitpluktuin plakenten.

zie ook de moestuin in november.
zie ook de moestuin in januari.
zie ook de moestuin in februari.

   ©moestuintips     info@moestuintips.nl