emelt

Emelt.
Photo     by Rasbak / CC BY     GNU    
cropped by mtt
De Emelt is de larve van de langpootmug (soorten uit het geslacht Tipula).

Historie
Emelten zijn al een oude plaag.

Uiterlijk
Emelten zijn 2-4 cm lange larven, grauw-grijs van kleur en zonder poten. Ook een kop is niet duidelijk te herkennen. Aan het uiteinde daarentegen zijn wel korte uitsteeksels te zien. Emelten rollen zich niet op (zoals de aardrups die er veel op lijkt wel doet). Ze zijn stug en taai.
Volwassen langpootmuggen kent iedereen wel. Het zijn die langzaam bewegende, overgrote muggen die niet steken maar in najaar wel graag in huis komen.

Aangetaste planten
Onder andere sla, andijvie kool, aardappel, en aardbei worden aangetast.

Schade
Engerlingen leven van humus en plantenresten, maar ze eten ook van ontkiemende zaden en jonge planten. Ze hebben een voorkeur voor sla. Tegen de schemering en 's nachts worden ze actief en beginnen dan te eten aan de onderste groene delen (wortelhalzen) van jonge planten. Alhoewel ze in de grond leven, eten ze niet van wortels, maar zoeken de groene plantendelen op [2]. De schade ziet er vaak uit alsof jong blad van onderen is afgeknipt - de blaadjes liggen dan op de grond nabij de wortel.
Ook kunnen plantjes plotseling verwelken omdat de wortelhals te veel is beschadigd.
Schade kan ook ontstaan doordat vogels en mollen de grond omploegen op zoek naar een lekkere emelt.

Leefwijze
Emelten houden van gras, humus en vochtigheid. Behalve in gras zitten ze ook in andere dichte begroeiing, zoals groenbemesters of onkruid. De muggen leggen van eind augustus tot begin september hun eitjes dicht bij de grond af, het liefst in het gras. De larven zijn actief in het voor- en najaar.

Bestrijding
Geraadpleegde literatuur

[1] Velt: Handboek ecologisch tuinieren, Berchem, België 2006.
[2] wikipedia langpootmuggen




   ©moestuintips     info@moestuintips.nl