Eerst in het zuidwesten, later ook elders, enkele stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca


  Vraagbaak  

 Reageer 
 Overzicht 
Kris 29 jun 2014
01:20
Hallo , Ik heb een probleem met mijn wortelen . (Ras : Fly Away )Het is een wortelvlieg resistent ras of toch voor 98 % . Ongeveer 2 à 3 cm onder de kraag van de wortel is dikwijls een vernauwing te zien . Vb.: Een wortel is 2 cm dik aan de kraag en onder die 2 à 3 cm is deze dan plots maar 1 cm dik meer . Wat kan dit zijn ? Ongeveer 40% van de oogst vertoont dit mankement . Is dit een tekort aan iets , een plaag ? Wie kan me helpen om dit te achterhalen ?Alvast bedankt ,Kris
 mtt29 jun 2014
13:25
Hallo Kris,
Interessant en raadselachtig, maar wat het veroorzaakt, weet ik ook niet precies. Het lijkt me geen gebrek, want dat zou de plant in zijn algemeen raken en niet alleen een bepaalde zone op de wortel. Ik ken ook geen ziekten of plagen die dit patroon veroorzaken. Het lijkt een beetje op een laagsgewijze mechanische beperking in de bodem die de diktegroei van de wortel op een bepaalde plek belemmerd heeft. Een dichtgeslagen of dichtgelopen laagje aarde op of net onder de grond bijvoorbeeld. Is dat mogelijk?
groeten, mtt
 Kris29 jun 2014
23:59
Er zijn geen abnormale lagen in de grond . De wortelen stonden tussen een perceel uien aan de ene kant en sjalot aan de andere kant .
 mtt30 jun 2014
08:39
Dan weet ik het echt niet.
 Kris30 jun 2014
09:02
Toch bedankt voor de moeite .
 Peter30 jun 2014
11:33
Hallo kris;Ik denk dat je eens op internet moet kijken,onder bemesting van wortelen ik heb het vermoeden dat daar bij jou iets fout is gegaan .Er staat o,a, ook wat te lezen wat met vertraging van de groei te maken heeft.Ik weet niet zeker wat de oorzaak kan zijn hoor,maar misschien dat je door het te lezen,iets opvalt wat je verkeerd gedaan kan hebben,groeten peter.
 mtt30 jun 2014
20:48
foto van de aangetaste wortels:

 mtt30 jun 2014
21:09
Nu ik de foto zie, lijken aaltjes (nematoden) me de meest waarschijnlijke boosdoeners. De vele draderige zijworteltjes wijzen daar ook op, die zijn een reactie van de plant op de schade die door de aaltjes veroorzaakt word. Aaltjes tasten de wortel aan net onder de wortelhals, dat klopt ook. Als je knobbeltjes ziet op sommige (zij)wortels, weet je het zeker. Dat zijn dan de gallen van het wortelknobbel-aaltje. De aaltjes zelf zijn minuscuul (kleiner dan 1 mm). Je hebt een vergrootglas of microscoop nodig om ze te zien.
Aaltjes kun je het beste bestrijden door gewaswisseling. Verder werken de goed oude afrikaantjes uitstekend tegen aaltjes.
 02 jul 2014
16:29
Het zou leuk zijn als je ook nog even zou reageren kris,bij voorbaat dank.
 Kris06 jul 2014
00:49
De aaltjes zijn meer dan waarschijnlijk de oorzaak . Ik heb het hier aan een tuinbouwer gevraagd en deze zij ook dat het aaltjes waren . Er zijn er twee die in aanmerking komen van de vier meest voorkomende . De namen kan ik nu niet direct herhalen (Latijnse namen). Er zijn meerdere oplossingen , de ene al erger dan de andere . De Afrikaantjes uitzaaien lijkt me de beste remedie .Ook zwarte braak toepassen , en het perceel zes maanden onder water zetten behoort tot de mogelijkheden . Bedankt voor jullie uitleg , ik weet nu wat te doen ;-)
 Mtt06 jul 2014
13:14
Dank voor de feedback Kris, en succes met de bestrijding!




   ©moestuintips     info@moestuintips.nl