Eerst in het zuidwesten, later ook elders, enkele stevige onweersbuien:
Verwachting voor vandaag en morgen

Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af en vanochtend komen er lokaal al enkele (onweers)buien voor, vooral in het zuidwesten van het land
Meerdaagse verwachtingen:
Tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien
Lange termijnverwachting:
Donderdag 07 juni tot en met donderdag 14 juni
Aanvankelijk een vrij grote kans (ca

zaai aardbei 2010

Dit jaar gaan we eens aardbeien zaaien. Dat is weer eens wat anders dan plantjes kopen. Ik vraag me af of deze aardbeien nog in hetzelfde jaar vruchten gaan leveren, zoals de zakjes zaad beloven. Verder is het interessant om te bezien of ze echt geen uitlopers maken. Op zich kan dat een gunstige eigenschap zijn, omdat de planten dan al hun energie kunnen steken in het voortbrengen van vruchten, in plaats van het produceren van massa's uitlopers. We zullen zien. Er doen twee rassen mee dit jaar, te wete Sarian F1 (Fragaria x ananassa) en Baron von Solemacher (Fragaria vesca). De laatste is een soort verbeterde bosaardbei, met wat grotere vruchten. Dit is een echt ras, waarvan we zelf zaad kunnen overhouden. Sarian is een hybride ras, dat grote vruchten draagt. Of die ook smakelijk zijn, staat er niet bij.
28-02-2010
Beide rassen zijn gezaaid in plastic potten met gewone potgrond. De potten staan op een zonnig plekje op de vensterbank. In het zakje Sarian zaten maar een 20-tal zaden, van Baron von Solemacher krijg je een hele massa voor hetzelfde geld.
13-03-2010
Beide soorten kiemen voorspoedig. Het zijn uiteraard hele kleine plantjes.
05-04-2010
De plantjes groeien voorspoedig. Op de foto Baron von Solemacher.
17-04-2010
Vandaag zijn de plantjes overgeplant naar afzonderlijke potjes. Elk plantje heeft twee kiemlobben en 2-3 echte blaadjes. De plantjes zijn vrij teer en moeten voorzichtig worden overgeplant, met behoud van zoveel mogelijk wortels en aanhangende aarde. Na de overplant-operatie gaan ze naar de recovery-afdeling. Dat wil zeggen: naar een koele, schaduwrijke en windvrije plaats. Dit bevorderd de wortelgroei en verminderd de verdamping. Voor mij is deze plaats de garage. Naar een paar dagen ga ik ze dan geleidelijk meer warmte en licht geven.
14-05-2010
Vandaag zijn de aardbeien in de volle grond geplaatst. Baron von Solemacher is iets verder ontwikkeld dan Sarian, de potjes zijn beter doorworteld. De planten zijn nog aan de kleine kant door het aanhoudende koele weer.
Desondanks geloof ik het nu wel en mogen ze het in de volle grond proberen. De plantafstand is ongeveer 20 x 20 cm. Ik had de grond in het voorjaar al goed bemest met compost, dus extra bemesten acht ik nu niet meer nodig.
Op de foto links Sarian, rechts Baron von Solemacher.
04-06-2010
De aardbeien zijn aangeslagen en er zit groei in. Er zijn nog geen bloemen of uitlopers te zien. Baron von Solemacher begin wat meer te lijken op de bosaardbei die hij eigenlijk is, Sarian is wat robuuster, het blad is groter en donkerder.
11-06-2010
De aardbeien ontwikkelen zich goed, maar er zijn nog geen sporen van bloei te bekennen. Opmerkelijk is wel dat een van de Sarian plantjes druk bezig is met het vormen van uitlopers. Dat is niet helemaal volgens afspraak, en bovendien een beetje overdreven om zo jong al met de voortplanting te beginnen. Maar misschien gaat het hier om een afwijking, het spul komt tenslotte uit zaad en wil dan nog wel eens variabel zijn.
We houden de vinger aan de pols en volgen de plantjes op de voet.
17-06-2010
Baron von Solemacher heeft begrepen wat de bedoeling is; twee plantjes zijn inmiddels gaan bloeien.
10-07-2010
Baron von Solemacher heeft inmiddels rijpe vruchten. Ze zijn nauwelijks groter dan een gewone bosaardbei, maar misschien neemt het formaat nog wat toe als de planten zelf ook ouder en forser worden. Deze soort maakt geen uitlopers. De bloemstelen staan keurig rechtop en zakken niet snel naar de grond. Zo te zien zou het plantverband voor deze soort ongeveer 15x15 cm moeten zijn. Deze soort is daarmee veel productiever dan een gewone bosaardbei.
Met Sarian wil het nog niet zo vlotten, de planten ontwikkelen zich zeer langzaam in deze periode. Ze blijven kleiner dan Baron von Solemacher en maken een paar uitlopers maar gaan nog niet bloeien. Mogelijk hebben ze last van het extreem hete en droge weer. Baron von Solemacher staat dichter bij de oorspronkelijke wilde aardbei en is daarom waarschijnlijk wat minder gevoelig.
23-07-2010
Sarian heeft inmiddels ook een bloempje geproduceert.
12-09-2010
We zijn inmiddels bij het begin van de herfst aanbeland, maar van Sarian heb ik nog steeds geen vruchten kunnen oogsten. De planten doen wel pogingen om vruchten te zetten (zie foto), maar ze zijn simpelweg nog onvoldoende ontwikkeld om vruchten tot wasdom te laten komen. Met dalende temperaturen in het vooruitzicht zal het er ook niet meer van komen. Van een lezer die ook Sarian had gezaaid, hoorde ik hetzelfde. De planten gaan wel bloeien, maar de vruchtbeginsels worden zwart of groeien hoogstens uit tot kleine misvormde aardbeitjes. Sarian kan dus niet in hetzelfde jaar gezaaid en geoogst worden. Misschien dat een professionele kweker het voor elkaar krijgt, maar zelfs dat durf ik te betwijfelen. De les die ik er voorlopig uit trek, is dat bloemen en vruchten in het jaar van zaai beter verwijderd kunnen worden, om in het tweede jaar sterkere planten over te houden, die het dan hopelijk wel gaan doen. De plantjes maken overigens wel uitlopers, maar in het eerste jaar niet meer dan één à twee per plant. Het is nu een goed moment om de grootste uitlopers los te maken en uit te planten.
Met Baron von Solemacher is het een heel ander verhaal, de plantjes zijn inmiddels uitgegroeid tot flinke bossen, ze worden groter dan ik had gedacht. Ze gaan ook vrolijk door met bloeien en vruchten zetten, het zijn echte doordragers. Zo af en toe kan ik een handjevol vruchten oogsten, ook nu nog. Ze zijn minder aromatisch en smaakvol dan een echte bosaardbei, maar wel de moeite waard. De opbrengst is in elk geval groter. De planten maken geen uitlopers.
10-10-2010
De Sarian plantjes staan er goed op, het lijkt er op dat ze dankbaar zijn voor het weghalen van de bloemen. Ik denk dat ze het volgend jaar goed zullen opleveren.
Van Baron von Solemacher oogst ik nog steeds vruchten, deze plant gaat gewoon door tot de vorst er een einde aan maakt. De vruchtjes blijven ook goed aan de struik, ze zijn niet zwaar en hangen meestal boven de grond. Daardoor rotten ze niet snel.
De planten worden, naar mate ze ouder worden, steeds bossiger. Ze maken geen uitlopers op lange stelen zoals we dat van gewone aardbeien gewend zijn, maar produceren nieuwe scheuten vanuit de wortelstok. Ze stoelen als het ware uit (zoals dat bij grassen gaat) en vormen grote pollen met veel afzonderlijke scheuten (zie foto). Het is daarom waarschijnlijk raadzaam om ze tegen het einde van de herfst te scheuren en opnieuw uit te planten voor het volgende jaar.
15-04-2011
Alle planten zijn goed de winter doorgekomen en staan inmiddels weer in bloei. De Sarian planten zijn nu een stuk forser dan vorig jaar, en lijken nu wel in staat om goede vruchten te gaan dragen. Opvallen is dat de aller-eerste bloemen mislukken, de kroonblaadjes ontbreken en het bloemhoofdje wordt zwart. De latere bloemen zien er wel normaal uit.
20-05-2011
Baron von Solemacher levert sind een week alweer volop vruchten. Sarian ziet er goed uit, de planten hebben een fatsoenlijke maat en er hangen groene vruchten aan die binnenkort zullen afrijpen.
30-05-2011
Eindelijk heeft ook Sarian vruchten. Ze smaken me uitstekend. Sarian heeft nog geen uitlopers gemaakt dit jaar, maar ik zie ook nog geen nieuwe bloemen ontstaan. Ik denk dat de droogte de plantjes een beetje parten speelt.
10-06-2011
Sarian begint inmiddels weer te bloeien. Het is dus inderdaad een echte doordrager. Er zijn ook nog geen uitlopers te zien.
11-06-2011
Opvallend is dat de vogels (merels) niet van Baron von Solemacher eten, maar wel van Sarian. De planten staan naast elkaar!




   ©moestuintips     info@moestuintips.nl