andijvie
Zaaien
Andijvie kan het hele jaar geteeld worden, maar in het voorjaar lopen we altijd het risico dat de planten op enig moment gaan schieten (bloeien). Andijvie die na half juni gezaaid wordt, schiet niet meer door. Voor voorjaarsandijvie kunnen we zelf planten binnen voortrekken vanaf medio maart. Plant ze in april uit en oogst in juni voordat de bloei begint.
Vanaf half juni kan er probleemloos buiten in de volle grond gezaaid worden. Zaai op een rijtje en dun later uit, of verspeen de planten en zet ze in een verband van ongeveer 30x30 cm. Als we andijvie in een rijtje laten groeien krijgen we kleinere, smalle kroppen die echter niet minder smakelijk zijn. Bij een te dicht gewas kan het blad echter soms gaan rotten. Bij een late zaai (begin augustus) is het beter om niet meer te verspenen, dat levert een groeiachterstand op die we dan niet meer kunnen goedmaken.
Nummer 5 is een geschikt ras voor de voorjaars- en zomerteelt. Breedblad Volhart winter is robuuster en voldoet beter als najaarsteelt.
Krul andijvie heeft een diep ingesneden blad en is decoratief. Gloire de l'exposition is zo'n ras. De smaak is niet veel anders dan gewone andijvie.
Zaai of plant in het voorjaar verschillende keren, om de 2-3 weken, en zaai per keer niet meer dan wat u in die tijd consumeert. In het najaar komt het minder nauw, omdat het risico van schieten dan niet meer aanwezig is.
Bemesting
Zorg voor een voedzame bodem door
compost of stalmest door de grond te mengen. Bladgewassen als andijvie hebben een vrij hoge stikstof behoefte.
Problemen
- Zaailingen worden ziek en vallen om Waarschijnlijk gaat het om zogenaamde kiemschimmels. Het is beter opnieuw te zaaien in schone potgrond.
-
De bladeren van jonge planten worden aangevreten in een onregelmatig patroon. Er zijn slijmsporen te zien. De planten worden aangevreten door slakken. Kies een combinatie van bestrijdingsmethoden die in jouw situatie het beste uit te voeren is. Oudere planten hebben minder last van slakken. Ze willen zich echter wel graag verstoppen tussen de bladeren en dat is ook onsmakelijk.
- De planten bloeien veel te snel. Dit is vooral een probleem bij andijvie die in het voorjaar wordt geteeld. Andijvie is daglengtegevoelig, en gaat bloeien bij een langer wordende dag. Voorjaarsandijvie gaat dus altijd bloeien, het is de kunst om een mooie krop te hebben voordat het zover is. Bloeibevorderend zijn opkweek bij te lage temperatuur (lager dan 15°), onzorgvuldig uitplanten, te lage bodemvruchtbaarheid, te dicht plantverband, en droogte.
- Jonge planten groeien slecht, bladeren kunnen slap hangen bij heet weer terwijl er toch voldoende water is gegeven. Het blad ziet er verder goed uit. Waarschijnlijk worden de wortels aangetast door wortelluizen, aardrupsen, emelten, engerling, of ritnaald.
- Er verschijnen wit-gele vlekken op de bladeren. Aan de onderkant zijn de vlekken pluizig.Waarschijnlijk schimmelziekte, mogelijk valse meeldauw. Voorkomen kan o.a. door goed luchten in kassen of platte bakken, vermijden van stikstofrijke bemesting, en het aanhouden van een ruim plantverband. Vernietig aangetaste bladeren en pas een vruchtwisseling toe (wacht 3 jaar voor terugkeer naar het zelfde perceel)
- De buitenste bladeren worden bruin vanaf de basis en gaan rotten. Mijn sla staat in een kas of broeibak. Waarschijnlijk een schimmelziekte, mogelijk Botrytis. Verwijder aangetaste planten, en lucht de kas zo goed mogelijk.
- De bladeren gaan grillig krullen. Ik zie bladluizen op de bladeren.Zie bij bladluizen.
- De bladeren krijgen bruine, droge randen. Dit verschijnsel heet 'rand'. Het kan voorkomen bij sterk wisselend weer. In een warme periode verdampt het blad teveel water, de wortels kunnen niet voor voldoende aanvoer zorgen. Een andere mogelijk oorzaak is een hoog zoutgehalte in de grond. Rand treedt vooral op zandgrond op. Na verwijdering van aangetaste delen is de andijvie nog prima om te consumeren. Vermijd te hoge stikstofgift, geef altijd voldoende water.
Gewasverzorging
Houd de grond tussen de planten onkruidvrij en maak de bodem vaak los. Houd andijvie goed aan de groei. In het voorjaar kunnen ongunstige groeiomstandigheden het bloeien bevorderen.
Oogsten en bewaren
Andijvie is niet bestand tegen nachtvorst - dek eventueel de laatste kroppen af bij nachtvorst om ze langer goed te houden.
Andijvie kan gebleekt worden door de binnenste buigzame bladeren samen te binden, of door een grote pot gedurende een week of twee over de hele plant te plaatsen. De gebleekte bladeren zijn wat milder van smaak dan het groene blad.
Kort teeltverslag
- 8 maart 2009, plantjes gekocht in het tuincentrum. Ze zitten in losse geperste aarde, hebben 4 echte blaadjes en zijn ongeveer 8 cm lang. Ik heb ze meteen verpot in plastic potten en in koude bak geplaatst.
- 3 april, De planten zijn flink gegroeid, ik heb ze daarom al uitgeplant in de volle grond.
|
jonge andijvie plant op 13 april |
- 3 mei: Een eerste kropje is geoogst voor een andijvie-salade. Het kropje weegt 250 gram. Alle kropjes waren even groot.
- 9 mei: Het tweede kropje is geoogst. Dit exemplaar weegt echter 400 gram - zo snel kan het dus gaan in een week tijd.
- 17 mei: Mijn laatste en grootste krop weegt 800 gram.