Wat te doen bij voorjaarsdroogte?
Vocht conserveren
- De meest eenvoudige vochtbesparende maatregel is het loskrabben van de bovengrond. De bodem bevat allerlei kanaaltjes en barstjes, die bv onstaan door de activiteit van regenworden en ander bodemleven. Door deze kanaaltjes verdampt vocht uit de ondergrond. Door het krabben verstoren we deze verdampingskanaaltjes. we maken als het ware een isolerend laagje tussen de lucht en de ondergrond.
- Verwijder zoveel mogelijk onkruid. Onkruid verdampt het kostbare water in de ondergrond dat we willen sparen voor onze gewassen.
- Breng een laagje mulch (dood organisch materiaal als stro of compost) aan tussen de planten. Mulch verminderd ook de verdamping door het vormen van een isolerend laagje tussen aarde en lucht. Het voorkomt tevens hoge bodemtemperatuur en remt daarmee ook de verdamping.
- Gebruik vliesdoek bij zaaisels. Vliesdoek is wel doorlatend maar verminderd toch de verdamping. Vooral voor fijn zaad dat ondiep wordt gezaaid is vliesdoek ideaal in een droog voorjaar. Het zorgt ervoor dat het zaad niet uitdroogd.
- Tot slot kan er ook met landbouwplastic of worteldoek gewerkt worden. Als de zon wat feller wordt, warmt plastic de bodem op, maar laat geen vocht door. Niet elk gewas kan tegen zo'n warme bodem. Worteldoek is wel doorlatend en conserveert daardoor minder vocht. In de aardbeiteelt wordt soms een combinatie van worteldoek en stro gebruikt.
Water geven
- Een regenton bij de moestuin is ideaal om af en toe bij te kunnen gieten. Als er een afdak in de buurt van de moestuin staat, bv een schuurtje of kasje, maak er dan gebruik van om regenwater op te vangen.
- Plastic flessen van een liter of 2 kunnen handig zijn om een periode te overbruggen waarin we geen water kunnen geven. Het vereist vaak wat experimenteren om de plaats en grote van het gaatje te bepalen waardoor het water moet druppelen. Aangezien het statiegeld toch gaat verwijnen is er geen reden meer om het niet te proberen!
- Als we traditioneel met gieter of slang gaan water geven, geef dan liever een keer per week een flinke plens. Als we elke dag een beetje water geven, blijven de wortels in het toplaagje van de bodem dat we telkens weer nat maken. Als we in een keer een grote hoeveelheid geven en dan een tijd niets, zakt het waterpeil langzaam dieper de bodem in. De wortels volgen het dalende waterniveau en dringen dus dieper de grond in. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen droogte, onder in de grond is altijd wel wat vocht te vinden. Wortels die in het toplaagje blijven, zijn juist extra gevoelig voor uitdroging. Als dat dunne toplaagje helemaal uitdroogd, omdat we bv een weekend geen water meer geven, kunnen de planten in hun geheel uitdrogen.