de eenvoudige pottenpers
Er is tegenwoordig een simpel pottenpersje in de handel waarmee je zelf perspotjes kunt maken om in te zaaien. Het ziet er eenvoudig uit, een hard-plastic bakje met een veer en een knop, en het kost maar een paar euro. Maar werkt het ook? En heb je er wat aan? Ik heb het eens uitgeprobeerd. Zo'n persje heeft toch een bepaalde aantrekkingskracht - je kunt er zoveel potjes mee maken als je wilt, het is zuinig met zaad en levert geen afval op. Ook heb je geen stapels plastic potjes meer nodig die 's winters hopeloos in de weg staan.Perspotjes maken
Het is niet al te moeilijk om al gauw wat mooie potjes te produceren. Je moet een mengsel maken van ongeveer 4 delen potgrond en 1 deel zand. Het zand kan gewoon bouwzand of speelzand of zo zijn. Het moet geen zandige aarde zijn, gewoon puur zand. Zorg dat het spul goed gemengd is, en voeg dan water toe tot de boel flink nat is. Het moet niet zo nat zijn dat er water op blijft staan, maar wel zo nat dat het goed zijn vorm houd als je er in knijpt. En dan is het gewoon een kwestie van persje vullen, omdraaien, en de knop flink indrukken. Het vergt echter wat oefenen om de juiste kracht te vinden. De bedoeling is een blokje te verkrijgen dat stevig genoeg is om niet uit elkaar te vallen, en luchtig genoeg om ruimte te bieden aan de worteltjes. Niet al te hard persen dus, en ook niet te zacht. Je moet er wat ervaring mee opdoen, daar is geen ontkomen aan. De potjes kunnen gemakkelijk uit het persje gedrukt worden. Als het goed is, zit in het midden van het potje al een gaatje waar je in kunt zaaien. Mocht het persen lekker gaan en kun je niet ophouden, hou dan wel even die rode plek op je hand in de gaten. Daar gaat namelijk de blaar ontstaan.
Vul het bakje met het natte mengsel. |
Zaaien
Zaai je meteen na het persen, dan hoef je geen water meer te geven, het potje zal nog verzadigd zijn. Stop een of twee zaadjes in het gaatje in het midden van het potje, en druk wat aan zodat het zaad bedekt wordt.
Water geven
Het probleem bij deze potje is om de kluitjes nat te houden - het vocht verdampt immers gemakkelijk via de zijkanten. Geef je van boven water, dan loopt het er bovendien gemakkelijk van af en dringt niet in de potgrond door. Het helpt om de potjes in een lage schaal, bv een oude bakplaat, of een grote onderzetter te plaatsen. Er blijft dan wel wat water op de bodem staan, dat door de potjes opgezogen kan worden. Laat de potjes echter niet voortdurend in de nattigheid staan, want dan worden ze weer te zwak en vallen uit elkaar. Zet de potjes zo dicht mogelijk tegen elkaar, om de verdamping via de zijkanten tegen te gaan.
Welke groenten
Niet alle groentesoorten zijn geschikt voor dit soort potjes. PLanten met een stevige penwortel (boon, pompoen, mais, zonnebloem, artisjok) zijn niet geschikt - de wortel groeit snel door het perspotje heen en zoekt dan z'n eigen weg.
Persen. |
Het persje doet wat het doen moet - al moet je er misschien wel wat vaardigheid in ontwikkelen. Uiteindelijk kreeg ik er prima plantjes mee, die het later ook goed deden. Als je ding goed schoonmaakt na gebruik en binnen droog opbergt, gaat het waarschijnlijk jarenlang mee. Water geven is echter lastiger dan in plastic potjes - het is gauw ofwel te nat, of te droog. Daarom weet ik niet of je nu zoveel voordeel hebt van de pottenpers, al werkt die verder prima...
Zaaien. |
Rode biet - klaar om te planten. |