Hoofd Menu Terug

MoestuinTips

raapstelen



Raapstelen zijn bladgroenten uit het genus Brassica, koolsoorten dus. Er zijn verschillende soorten en rassen, met verschillende smaaknuances. De bladeren hebben een pittige, wat mosterdachtige smaak. De steeltjes zijn aangenaam knapperig. Bekende soorten zijn Namenia (Brassica campestris) en Gewone groene (Brassica rapa). Er zijn tegenwoordig ook japanse rassen te vinden zoals Mizuna (Brassica rapa).

Zaaien
Raapstelen kunnen vanaf maart gezaaid worden in de volle grond. Gebruik bij een zaai in maart het liefst vliesdoek, dan gaat het een stuk sneller. Zaai op rijen met 25 cm tussenruimte. Probeer niet te dicht te zaaien. In de zomer gaan raapstelen wat sneller schieten. In de herfst hebben we daar geen last meer van. Uitdunnen is niet nodig. Raapstelen kunnen nog gezaaid worden tot eind augustus/begin september.

Bemesting
Raapstelen hebben een vruchtbare bodem nodig. Geef dus wat mest in de vorm van kompost, stalmest, of koemestkorrels.

Ziekten en plagen
Aardvlo (sterk vergroot) aan de maaltijd.
Het gewas wordt vaak geplaagd door de 'aardvlo', die kleine ronde gaatjes in de bladeren maken. Aardvlooien zijn geen echte vlooien, maar kleine kevertjes (2 mm) die wel grote sprongen kunnen maken. Ze houden vooral van warme, droge omstandigheden. Larven van aardvlooien kunnen gangen graven in bladeren. Aardvlooien behoren tot de familie der bladhaantjes (Chrysomelidae) en tasten voornamelijk planten uit het geslacht van de kruisbloemigen aan (zoals koolsoorten).

Gewasverzorging
Er kan meerdere malen gesneden worden van raapstelen. Als te veel planten gaan bloeien is het echter beter alles te rooien en opnieuw te zaaien.

Oogsten en bewaren
Raapstelen is een snel gewas - bij mooi weer kunnen we al na 4 of 5 weken weken oogsten. Laat de raapstelen niet te groot worden, ze zijn het malste als ze klein zijn (bladlengte 20 cm.)
Raapstelen worden vaak verwerkt in aardappelstamppot: maak een puree van kruimige aardappels, melk, en eventueel wat peper en zout. Roer daar de kleingesneden raapstelen rauw door. Meng er verder naar wens jonge kaas of uitgebakken spekjes door. De specifieke smaak van raapsteel combineert goed met kaas. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer recepten te vinden op het internet.
Van de planten die in het voorjaar doorschieten kunnen we er paar laten staan om zaad te winnen. Oogst de peultjes voordat de zaden eruit gaan vallen, en laat ze nadrogen op een schaal. Deze zaden kunnen in hetzelfde jaar vanaf juli/augustus weer gezaaid worden.

Geschiktheid voor het terras
Raapsteel leent zich goed voor potcultuur. Het gewas is snel oogstrijp en verdraagt ook wel wat schaduw. Ook in een pot kan meerdere keren gesneden worden. Zorg er wel voor dat de kluit niet uitdroogd. Gebruik potgrond of maak een mengsel van bv tuingrond, potgrond of cocopeat, en goed verteerde compost.

Kort teeltverslag