Hoofd Menu Terug

MoestuinTips

rammenasRammenas, Rettich en Daikin (Raphanus sativus) zijn alle naaste familie van de radijs. Ze smaken hetzelfde, en worden ook op dezelfde manier gebruikt.

Verschillen
Rettich heeft een witte schil en is erg populair in Duitsland. Het gewas groeit erg snel en is na 2 maanden al oogstbaar. Rettich wordt in het voorjaar en de zomer verbouwd. Rammenas is in Nederland meer bekend. Rammenas heeft een zwarte schil, groeit in het najaar, en kan beter bewaard worden.
Daikin is de naam van een verzameling Japanse hybriden tussen radijs en rammenas. Ze hebben een witte schil en worden ook in het najaar geteeld.

Zaaien
Alle rassen worden ter plekke op rijen gezaaid en daarna uitgedund. De afstand tussen de rijen is ongeveer 20 cm. De afstand in de rij 3-5 cm. Rettich wordt gezaaid in de maanden april, mei en juni, Rammenas en Daikin van half juni tot half augustus.

Bodem en bemesting
Alle rassen houden van een lichte, goed doorwortelbare grond met weinig steentjes of takjes. We willen tenslotte mooie rechte wortels kunnen oogsten. Op wat zwaardere gronden doen de rassen met ronde knollen het beter.
Rammenas hoeft niet zwaar bemest te worden. Een lichte compostgift volstaat. Verse mest is niet aan te raden omdat die de koolvlieg kan aantrekken.

Ziekten en plagen
Ramenassen kunnen last hebben van voosheid, het binnenste van de wortel is dan zacht en sponsachtig. Dit is eigenlijk geen ziekte maar komt door de groeiomstandigheden: het treed op als de planten erg hard groeien, en dan vochte en voeding onttrekken aan de reeds verdikte wortel. Rammenas en Daikin hebben er minder last van, omdat die voornamelijk in het najaar geteeld worden. Het is dan koeler en de planten groeien wat gelijkmatiger.
De larven van de koolvlieg kunnen gaten boren in de penwortel.

Oogsten en bewaren
Rettich kan niet erg lang bewaard worden, rammenas wel. De wortels kunnen in het najaar in een kist met zand op een koele, droge plek opgeslagen worden en blijven dan tot in het voorjaar goed. Daikon en rettich kunnen gemakkelijk in bloei schieten, rammenas heeft daar minder last van. Als de bloei zich aankondigt, moeten de wortels geoogst worden.
Kiemplanten rettich
Rettich bloem
Geraadpleegde literatuur

[1] Velt: Handboek ecologisch tuinieren, Berchem, BelgiŽ 2006.