Hoofd Menu Terug

MoestuinTips

wilde rucolaWilde Rucola (Diplotaxis erucoides) is een ander plantje dan de gewone rucola (Eruca sativa). De smaak is ongeveer vergelijkbaar, maar de wilde vorm is pittiger en scherper. Een groot verschil tussen beide is dat de wilde vorm overblijvend is. Het grote voordeel hiervan is dat je niet elk jaar hoeft te zaaien, en dat je al vroeger in het voorjaar kunt oogsten. Nadeel is dat de wilde vorm minder productief is dan de gewone rucula - je kunt er minder van snijden. De foto rechts is genomen in het voorjaar, je kunt zien dat de planten zijn uitgelopen vanaf het eenjarige hout.

Zaaien
Wilde rucola kan gezaaid worden vanaf begin maart tot eind augustus. De zaadjes zijn heel klein, je moet dus een heel fijn zaaibed maken, of voorzaaien in potten met potgrond en daarna de kluitjes scheuren en uitplanten.

Bemesting
Wilde Rucola stelt weinig eisen aan de bodem.

Ziekten en plagen
Rucola heeft weinig last van ziekten of plagen. Er kan wat schade zijn van rupsen, bladluizen, en slakken.

Gewasverzorging
Wilde rucola bloeit al vanaf het jaar van zaai. Die bloei is nogal uitbundig, het is gunstig om de bloeiwijzen te verwijderen voordat het zaad gaat zetten. Hierdoor raken de planten minder snel uitgeput.
Dun in de loop van het eerste jaar uit zodat er alleen stevige planten overblijven. Er mag best 5-10 cm tussen de planten zijn. Als je een te dichte stand aanhoud, blijven de stengeltjes te dun, en lopen de planten te zwak uit na de winter.
In het najaar kunnen de planten worden teruggesnoeid.

Kiemplantjes wilde rucola.
Oogsten en bewaren
Oogst de bladeren het liefst in de ochtend. Als we wilde rucola laten bloeien, zaait het zichzelf uit.