ijsbergsla
Zaaien
Zaaien kan het beste in afzonderlijke potjes, dan kunnen de plantjes met kluit en al overgeplant worden en treed er geen groeivertraging op. Zaai vanaf maart voor onder glas of op de vensterbank en plaats de planten in april in de volle grond als ze groot genoeg zijn. We kunnen eventueel door blijven zaaien tot uiterlijk juli. In dat laatste geval valt de oogst in het najaar en is de kans op schade door slakken groter.
Bemesting
Zorg voor een voedzame, goed doorlatende bodem. Let er bij eigen compost op dat die goed verteerd is en vrij van slakken of slakken-eieren. Gebruik anders compost uit een tuincentrum.
Ziekten en plagen
Zie bij
sla.
Naaktslakken zijn een gevaar apart voor ijsbergsla, meer dan voor andere slasoorten. Zelfs als we slakken in de omgeving bestrijden, kunnen er nog eitjes in de grond overblijven die op een gegeven moment gaan kiemen en hun weg vinden naar de krop. Ze nestelen zich dan in de basis van de plant en bevuilen de boel van binnen uit. In het beste geval is de krop nog eetbaar, maar moet dan blaadje voor blaadje schoongemaakt worden. In het ergste geval gaat de krop in zijn geheel rotten. Zoek dus liever een slakvrij perceel, en plaats ijsbergsla niet aaneengesloten maar verdeel de planten over de moestuin. Zijn er tekenen van vraat, zoek dan evt. de slak of oogst voortijdig.
Gewasverzorging
Zorg voor goede groeiomstandigheden (bodem, water) zodat de planten snel kunnen groeien. Bij ongunstige omstandigheden gaan de planten schieten voordat er een krop gevormd is. Kies bij voorkeur een ras uit dat laat in bloei schiet (Webbs)
Oogsten en bewaren
Kroppen die er van buiten goed uitzien, kunnen van binnen nog te los zijn. Oogst af en toe een kropje om te zien hoe de rijpheid aan de binnenkant is.
Een krop ijsbergsla is in de koelkast wel een weekje houdbaar.
Kort teeltverslag
|
kiemplant ijsbergsla op twee weken na zaai. |
- 20 maart 2009: ijsbergsla ras Webbs gezaaid in afzonderlijke turfpotjes, enkele zaadjes per potje. Webbs is een ras dat redelijk bestendig is tegen schieten.
- 25 maart: begin kieming
- 28 maart: uitgedund tot 1 plantje per potje.
- 24 april: uitgeplant in de volle grond op 30x30 cm.
- 2 juni: de planten zijn flink gegroeid en zien er groot genoeg uit om met de kropvorming te kunnen beginnen.
- 10 juni: kleine kropjes worden zichtbaar
- 15 juni: een eerste kropje geoogst, deze krop blijkt echter van binnen nog los te zijn - even geduld dus nog.
- 20 juni: een uitstekende krop geoogst, een andere heb ik weggegooid vanwege te veel slakken schade.
|
jonge ijsbergsla, 5 weken oud. |
- 3 juli: De laatste kroppen geoogst. Ik heb er weer één die prima is, en een andere die de kliko in kan.