Hoofd Menu Terug

MoestuinTips

vijg



Je ziet tegenwoordig steeds meer vijgenbomen in nederland, het is een van de nuttige planten die profiteren van onze zachte winters. Vroeger had een vijg veel bescherming nodig in de winter, tegenwoordig is een beschut plekje met veel zon wel voldoende. In de eerste winter na planten is het misschien nog raadzaam om de plant te beschermen in zeer koude nachten, maar als een plant eenmaal goed gevestigd is, kan er weinig meer gebeuren. De plant groeit dan uit tot een kleine boom van zo'n 4 meter hoog met een brede kroon. De volwassen boom levert twee oogsten per jaar : een kleine oogst in juni/juli en een grotere oogst in de late herfst. De zomeroogst bestaat in feite de vruchtjes die het afgelopen najaar zijn gevormd en die in de winter aan de struik zijn blijven zitten.
Vijgen snoeien kan in de winter, als het blad van de boom is. Snoei niet te rigoureus, dat leid tot een overdaad aan te kleine takken met veel blad en weinig vruchten. Als de vijg tegen een gevel staat, probeer dan enkele grote takken dicht langs de muur te leiden. De vruchten profiteren dan van de warmte die door de stenen wordt vastgehouden.
Een vijg mag maar met mate bemest worden: te veel mest geeft veel blad maar weinig vruchten.
Vijgen kunnen gestekt worden in de zomer:  neem jonge takken van  ongeveer een cm dikte,  dat wel al een verhout gedeelte heeft. Verwijder  bijna alle blad, laat van een  of twee bladeren een klein gedeelte zitten. Pot de stekken op in een mengsel van 50 % potgrond en 50 % zand en zet ze op een beschutte plaats in de schaduw. Ook marcotteren is gemakkelijk bij de vijg.