Hoofd Menu Terug

MoestuinTips

mispel



De mispel is een klein boompje uit de rozenfamilie, en verwant aan appel en peer. Het is eigenlijk een plant met een lange historie - afkomstig uit het nabije oosten en in de loop der eeuwen westwaards verspreid. In de middeleeuwen was het een populaire vrucht in west europa. De mispel is nog maar weinig bekend maar wordt af en toe (uit nostaligische overwegingen) toch weer aangeplant. Het boompje houdt van een vochtige standplaats (langs een sloot bv), wordt niet groter dan een meter of 4 en bloeit in mei met prachtige (4 cm grote) bloesem. De vruchtbeginsels ontwikkelen zich tot 4-5 cm grote vruchten die hard en oneetbaar blijven tot het een keer goed gevroren heeft. Dan begint het fermentatieproces, en worden ze langzaam zacht. We kunnen ze het beste meteen na de vorst plukken, en op een beschutte plek (schuur) laten rijpen. Als de vruchten helemaal zacht zijn geworden, kunnen we gaan smullen. Dat vergt overigens wel wat handigheid, de schil moet van de zachte vrucht getrokken worden en de (forse) zaden moeten uit de pulp gehaald worden. Na enig oefenen gaat het steeds sneller.
Van mispels kan ook een mooie droge witte wijn gemaakt worden.
De vruchten bevatten veel vitamine C.