Hoofd Menu Terug

MoestuinTips

komkommerZaaien
Zaai komkommers vanaf half april binnen in potten. In de tweede helft van mei kunnen ze dan buiten uitgepoot worden. Kaskomkommers kunnen eerder gezaaid worden.

Bemesting
Komkommers hebben behoefte aan een rijke grond met veel organische stof. Eventueel kan er in de loop van het seizoen extra bemest worden, door bv compost rond de stengel te leggen. Zo'n laagje compost beschermt tevens de wortels die aan de oppervlakte verschijnen.

Ziekten en plagen
Komkommers worden vaak geŽnt om ze meer weerstand te geven tegen een aantal bodem-gerelateerde ziekten. Als onderstam wordt meestal een pompoenen-soort gebruikt (Cucurbita ficifolia). Ook planten die te koop worden aangeboden in tuincentra zijn meestal geŽnt. Diverse schimmels (waaronder de echt meeldauw) kunnen het blad en de vruchten aantasten. Probeer deze ziekten te voorkomen door evenwichtig te bemesten en water te geven, en door overbodig blad te snoeien. Verwijder altijd het aangetaste blad. In de biologische teelt wordt ook wel aanbevolen om te spuiten met een aftreksel van heermoes, dat de bladeren versterkt. Verder worden schimmels op het blad bestreden met een knoflookaftreksel of een zwavel-houdend biologisch middel.
In de kas is het van belang om goed te blijven luchten.

Gewasverzorging
Komkommers hebben veel warmte nodig en worden daarom meestal in de kas geteeld. Buiten wil de teelt echter ook wel lukken als het weer een beetje meezit. Het ras chinese slang is wel geschikt voor de buitenteelt. Dit ras vormt echter zaad, de doorsnee commerciŽle komkommer vormt vruchten zonder zaad.
Om een goede opbrengst te verkrijgen moeten we aandacht besteden aan het opbinden en snoeien. In de kas worden komkommers langs een touw gebonden tot een hoogte van 2 meter, en daarna verder horizontaal geleid. De lage stengelscheuten (dieven) en vrouwelijke bloemen langs de lengteas worden meestal weggenomen. Dit dieven zorgt er voor dat de plant zijn energie stopt in het maken van een stevige stengel die later veel vruchten kan dragen. Niet-dieven leid tot een bossige groei met veel kleine stengeltjes en dito vruchten. Vanaf ongeveer een meter of hoger langs de hoofdas en op de bovenste zijassen kunnen we zijscheuten met vruchten laten groeien. Deze zijscheuten toppen we als ze een of twee vruchten dragen. Komkommers die buiten staan kunnen we ook het beste met touw opbinden, of tegen een raster van gaas laten groeien. Opbinden tegen een tonkinstok is lastiger bij komkommer omdat de stengel daar niet stijf genoeg voor is. De plantafstand hangt een beetje van de manier van opbinden af. Tussen de planten zal die minstens 80-100 cm bedragen.