Hoofd Menu Terug

MoestuinTips

aubergineAubergines hebben veel warmte nodig en kunnen daarom het beste in kas of onder een tunnel geteeld worden. Buiten in de volle grond is het een stuk moeizamer. We kunnen dan pas vanaf augustus een oogst verwachten, die een stuk geringer is dan onder glas of plastic. Onder de 21 oC groeien aubergines nauwelijks meer.

Zaaien
Voor de teelt in de volle grond is het gunstig om zo vroeg mogelijk te zaaien (februari), als we tenminste de mogelijkheid hebben om de planten warm te houden tot ze naar buiten kunnen, zo tegen begin juni. Als we die mogelijkheid niet hebben, is het beter wat later te zaaien (eind maart) of planten te kopen in een tuincentrum. Houd voor de vollegrondsteelt een plantverband van 50x50 cm aan, en in de kas 60-70 cm.

Bemesting
Bemest de planten gewoon met stalmest, kompost, of koemestkorrel. Als we dat allemaal niet in huis hebben, meng dan 1 a 2 volle handen potgrond door het plantgat.

Ziekten en plagen
Schimmelaantastingen (Botrytis) kunnen vruchten laten rotten. De ziekte treed vaak op in een dichtbebladerd gewas, waarin de lucht niet goed kan circuleren. Pas dus wat snoei toe als dat het geval is.
Verticillum is een in de bodem levende schimmel die planten laat verwelken. De oorzaak kan liggen in een slechte bodemstructuur. Verwijderen van zieke planten is de enige remedie.
Slakken vreten graag aan jonge planten. Later in het seizoen, als de stengel verhout is, blijven ze er wel vanaf.

Rassen
De rassen halflange violette en Ophelia worden vaak aangeboden. Ophelia heeft kleinere vruchten, maar produceert er wel veel meer dan halflange. Voor de volle grond is Ophelia daarom te prefereren; de kleinere vruchten rijpen gemakkelijker af in ons koele klimaat.

Gewasverzorging
In de kas is vormsnoei en opbinden belangrijker dan in de volle grond. Buiten in ons tuintje is het voldoende om wat steun te verlenen. Planten met rijpe vruchten vallen anders gemakkelijk om. We kunnen eventueel de lage dieven verwijderen om een wat krachtigere hoofdstengel te kweken.
In de kas laten we 3 of 4 hoofdtakken ontwikkelen, en halen we regelmatig dieven weg om de kroon luchtig te houden.
In de professionele teelt wordt wel geŽnt om meer ziekteresistentie te krijgen. In de moestuin is dat niet echt nodig, omdat we daar een wat gezondere buitenbodem hebben. Ik heb zelf wel eens een aubergine op een tomaat geŽnt (onderstam Vigomax), in de hoop dat dat ik daarmee krachtiger groeiende planten zou krijgen. Het bleek echter weinig uit te maken, de temperatuur is echt de beperkende factor in de buitenteelt.

Oogsten en bewaren
Rijpe aubergines kunnen het beste bij een temperatuur van ongeveer 12 oC bewaard worden. Leg ze niet in de koelkast, want dan bederven ze juist sneller. Aubergines zijn zelfbestuivers, net als tomaat. Van de zaadvaste rassen kunnen we dus zelf zaad overhouden.

Kort teeltverslag