spitskool
Zaaien
Spitskool is er in twee varianten - er zijn soorten die uit witte kool voortkomen (wit, gladbladig) en uit savooiekool (groen, gebobbeld blad)
[Wikipedia]. De teelten zijn vergelijkbaar.
Spitskool kan op verschillende manieren geteeld worden: als weeuwenteelt (zaaien in september), als voorjaarsteelt en als zomer/najaarsteelt. Het is echter een heel geschikte soort voor de vroege voorjaarsteelt, die lukt het makkelijkst. Zaai voor onder glas vanaf februari tot begin maart. Plant de zaailingen in april uit op ongeveer 50 x 50 cm. In april kunnen we ook in de tuincentra planten kopen.
Voor de zomer/najaarsteelt zaaien we in april en mei rechtstreeks in de volle grond.
Bemesting
Spitskool verlangt een rijke, humeuze en kalkrijke bodem. Gebruik dus veel stalmest of compost om de grond te verrijken.
Ziekten en plagen
Er zijn heel wat ziekten en plagen die kool kunnen aantasten (zie
witte kool). Het toepassen van een ruime gewaswisseling en een insectennet verkomt heel veel ellende.
Gewasverzorging
Houd de kool onkruidvrij en geef water in droge periodes. Kool moet zichtbaar snel kunnen groeien. Als de groei langzaam is terwijl de planten niet ziek zijn, is het waarschijnlijk dat de bodem niet rijk genoeg is of een te slechte structuur heeft.
Oogsten en bewaren
Op een gegeven moment krullen de bladeren niet meer open maar blijven om de krop gesloten - het moment van de oogst komt dan naderbij. We kunnen de krop nog een à twee weken laten zitten zodat hij wat compacter wordt. Te snel geoogste spitskool kan nog een vrij losse krop hebben.
Spitskool is mals en hoeft niet lang gekookt te worden zoals witte kool of rode kool. Het kan rauw in salades worden verwerkt of geblancheerd/geroerbakt worden. Het blad is opzich ook eetbaar, het is niet noodzakelijk om op de krop te wachten.
Kort teeltverslag:
- 8 maart 2009 : Ik heb kleine spitskool plantjes gekocht bij een zaadhandel : het ras is helaas onbekend, maar het is wel duidelijk dat het een witte kool type is. De plantjes zijn meteen in de volle grond gezet op 50 x 50 cm afstand. De grond is nog even goed doorgespit en ik heb wat compost en koemestkorrel er door gemengd. Vorig jaar stonden op dit stukje land bonen. Dit stukje land is erg kleiig, maar goed van structuur; los en luchtig.
- 16 maart : De planten zijn duidelijk aan de groei.
- 29 maart : Het is de afgelopen tijd erg koud geweest en de planten zijn niet veel groter geworden.
- 3 april : het is nu mooi weer geworden en de plantjes groeien hard. De bladeren beginnen wat te krullen aan de toppen - de eerste pogingen tot kropvorming - zie foto.
|
Spitskool plantje op 3 april - het blad begint al wat te krullen. |
- 14 april : vandaag heb ik insectengaas geplaatst - nog wat vroeg maar ik hoop dat het de grotere slakken wat uit het koolveldje houd. Deze slakken houden zich onder haagjes op en wandelen 's nachts door mijn moestuin.
- 1 mei : de planten beginnen nu echt een kropje te vormen. Ik heb toch nog een dikke naaktslak uit een krop gevist. De slak hield zich tussen de bladeren verborgen maar de vraatsporen hebben hem verraden.
- 21 mei : de grootste plant heeft een half-was krop. Er is bij deze vroege spitskool weinig risico voor de koolgasmug en koolwitjes; misschien had de vroege teelt ook zonder insectengaas gekund.
- 30 mei : zie de foto rechtsboven. Links is nog een stukje teruggeslagen insectengaas te zien.
- 7 juni : De eerste kool is geoogst en weegt maar liefst 1,5 kilo!
- 13 juni : Kool nummer 2 weegt 1,8 kilo. Dat wordt uitdelen want zoveel kool kan ik nu ook weer niet verwerken.