koolrabi
Zaaien
Koolrabi kan vanaf half mei rechtstreeks in de volle grond op rijen gezaaid worden. Vanaf begin april kunnen we echter ook planten voortrekken in de koude bak, of binnen op de vensterbank. Zaai rechtstreeks in perspotjes of turfpotjes, dan hoeft er niet meer verspeend te worden. Na 4-6 weken kunnen de plantjes de volle grond in. Zet ze in een verband van 30 x 30 cm.
Er zijn verder paarse en geel/groene rassen te verkrijgen.
Bemesting
Net als andere kool planten moeten koolrabi snel kunnen groeien en vereist daarom een losse, voedzame bodem met een goed vochthoudend vermogen. Bemest daarom met stalmest of compost. Verrijk een puur plantaardige compost eventueel met koemestkorrels. In de professionele teelt wordt tijdens het groeiseizoen nog een keer bijgemest met kunstmest als de knollen enkele centimeters dik zijn.
Ziekten en plagen
Koolrabi heeft last van dezelfde ziekten en plagen als
witte kool. De paarse variant heeft misschien wat minder last van rupsen van het koolwitje, die vallen beter op op het donkere blad en worden daardoor sneller opgespoord door vogels.
Gewasverzorging
De vochthuishouding is van belang bij koolrabi - jonge planten moeten goed aan de groei blijven, oudere planten met knollen kunnen scheuren als er te grote wisselingen in vochtgehalte van de bodem zijn.
Oogsten en bewaren
Het eetbare deel van de koolrabi is de verdikte stengel. Op de knol zelf zien we de bladvoeten nog zitten.
Bij een zaai in maart of begin april kan er vanaf midden/eind juni geoogst worden.
Laat de knollen niet groter worden dan een tennisbal. als ze te groot worden of te lang blijven staan, worden ze vezelig.
Verwar koolrabi niet met koolraap. Bij koolrabi zit de knop boven de grond, bij koolraap half onder de grond. Koolrabi heeft een zachte, aangename koolsmaak.