Hoofd Menu Terug

MoestuinTips

topinamboerZaaien
Bij topinamboer ofwel aardpeer gaan we uit van knollen die eind maart gepoot kunnen worden op 10-15 cm diepte met een ruime tussenafstand. Topinamboer is een gemakkelijk overblijvend gewas dat vrij groot wordt (>2 meter). Als we veel ruimte hebben kunnen deze plant gebruiken om een tijdelijke, hoge losse haag te creŽren. Als klein groepje in een tuin is het raadzaam om wat steun te verlenen, omdat de lange stengels dan gemakkelijker omvallen. Vanaf september gaat het zaakje bloeien en ontstaan er talloze, op kleine zonnebloemen lijkende bloemen. In de grond vormen zich de eetbare knollen.
Aardpeer breid zich gemakkelijk uit. Kleine stukjes knol die in de grond achterblijven leiden weer tot nieuwe planten. Als u niet wilt dat de aardpeer door de hele tuin gaat lopen, moet u zeer grondig oogsten, ofwel een een diepe afscheiding maken.

Bemesting
Wees voorzichtig met bemesting : te veel mest bevordert de bladgroei en gaat ten koste van de opbrengst aan knollen. Aardperen willen op schrale bodem ook nog wel groeien.
Aardperen hebben een gunstig effect op de structuur van de grond: die wordt aanmerkelijk losser.

Ziekten en plagen
Aardperen zijn een gemakkelijk gewas en hebben weinig last van ziekten en plagen.

Een jonge plant, april 2009.
Gewasverzorging
Het kan nodig zijn om tijdens het groeiseizoen wat steun te verlenen aan de planten.

Oogsten en bewaren
Houd er bij de oogst rekening mee dat de knollen zich tot zo'n 60-70 cm van de plant kunnen bevinden. Oogst niet alles tegelijk maar alleen naar behoefte. De knollen blijven in de grond de hele winter goed maar eenmaal geoogst drogen ze snel uit. Vanaf eind oktober kan er begonnen worden met oogsten.
Topinamboer wordt als een zogenaamde 'vergeten' groente beschouwd en wint daarom langzaam aan weer aan populariteit. De knollen hebben een iets zoete nootachtige smaak, die ook wel aan artisjok doet denken. Ze kunnen gekookt of gebakken worden en zijn in zo'n 10-15 minuten gaar. Als ze gaar zijn, vallen ze snel uit elkaar net als kruimige aardappels. Voeg wat citroensap aan het kookvocht toe om verkleuring te voorkomen.
Aardperen kunnen wel wat winderigheid veroorzaken!

Links: