Hoofd Menu Terug

MoestuinTips

winterposteleinWinterpostelein (Claytonia perfoliata) is een klein plantje dat eigenlijk maar weinig lijkt op de gewone postelein. Alleen het vlezige blaadje is een gemeenschappelijk kenmerk. Ook het gebruik is echter hetzelfde: rauw in de sla, gestoofd of in de soep. Winterpostelein kan het beste voor de winter gezaaid worden. Het plantje overleeft de winter met gemak (in tegenstelling tot de gewone postelien die helemaal niet tegen kou kan), en komt tot volle wasdom als de temperaturen in het voorjaar een beetje beginnen op te lopen. Al snel daarna schiet het plantje in bloei en is het gedaan met de pret. Het plantje is echter heerlijk in de gemengde vroege voorjaarssalade.
Als je bv veldsla als winterteelt zaait, kun je er met het zelfde gemak wat winterpostelein bijzaaien. In het voorjaar kun je beide soorten in de sla doen.

Zaaien
Winterpostelein heeft kleine zwarte zaadjes, maak dus een fijn zaaibed, zaai oppervlakkig, en zorg er voor dat de bodem niet kan uitdrogen. Vliesdoek is ideaal om het jonge zaaibed te beschermen. Het gewas kan gezaaid worden van begin augustus tot half september.

Bemesting
Gewone bemesting met kompost is prima.

Ziekten en plagen
Het plantje heeft nauwelijks last van ziekten of plagen.
Kiemplantjes winterpostelein.


Gewasverzorging
Winterpostelein is een erg laag gewas (10-15 cm), dat in een roset-vorm groeit. Het heeft daardoor wat meer last van onkruid. Begin liefst met een grond waar weinig onkruidzaden in zitten. Winterpostelein kan slecht tegen warmte, als de temperaturen in het voorjaar oplopen, worden de bladeren roodachtig en sterft het plantje af. Het gewas kan daarom goed in de schaduw staan, op een koele plek.

Oogsten en bewaren
Bij vroege zaai in augustus kan al in oktober/november geoogst worden. Bij iets latere zaai valt de oogstperiode pas na de winter.

Geschiktheid voor de vierkanteMeterTuin
Winterpostelein is geschikt voor een vierkanteMeterTuin of terras omdat het een klein gewas is en groeit in een periode waarin er vrijwel niets anders te telen is.

Bloeiwijze winterpostelein - de bloemen verschijnen in het midden van het blad.