Hoofd Menu Terug

MoestuinTips

veldslaVeldsla (Valerianella locusta) behoort tot de Valeriaanfamilie en is dus niet verwant aan de gewone sla (Lactuca sativa, Composietenfamilie). Het is een klein plantje met lepelvormig blad dat vaak in gemengde, decoratieve salades wordt gebruikt. Bijzonder aan veldsla is dat het plantje volledig winterhard is. In de winter kun je hem onder de sneeuw vandaan halen en zal hij nog prima te eten zijn.

Zaaien
Veldsla wordt in augustus en september in de volle grond gezaaid. De in augustus gezaaide planten zijn oogstbaar van oktober tot en met januari. De plantjes die in september worden gezaaid zijn pas in februari/maart oogstbaar. Zaai op rijen, met 3-5 cm in de rij en 10-15 cm tussen de rijen. De zaaidiepte is 1-2 cm. [Velt, 2006]

Bemesting
Veldsla stelt geen overdreven eisen aan de bemesting. Het wordt vaak als volggewas na een ander gewas verbouwd. Als dat vorige gewas goed bemest was, is er ook wel voldoende over voor de veldsla. Bij twijfel kan er altijd wat compost ingewerkt worden.

Ziekten en plagen
Veldsla is een inheemse plant die weinig gevoelig is voor ziekten. In de beroepsteelt zijn wel enkele ziekten bekend, zoals 'smeul', een schimmelziekte die de voet van de plant aantast. Een andere schimmelziekte is Phoma valerianellae. Deze uit zich door bruin wordende planten, of door rode strepen op stengels of ronde vlekjes op het blad. Vernietig altijd plantjes waarvan u denkt dat ze deze ziekte hebben. Verwar de ziekte niet met de natuurlijke slijtage van oudere blaadjes die dicht tegen de grond aan zitten. [Velt, 2006]

Gewasverzorging
Houd het gewas goed onkruidvrij. Veldsla heeft maar kleine, lage plantjes en geeft onkruid dus veel kans.

Oogsten en bewaren
Bij het oogsten worden de hele rozetten afgesneden. Bewaren is eigenlijk niet nodig, de planten zijn de hele winter uit de tuin te oogsten. In de koelkast zijn de plantjes een week goed te houden.
Van veldsla kan eigen zaad worden gewonnen. De planten bloeien doorgaans in mei en rijpen in juni af. Oogst ze voordat de vruchtjes rijp zijn en afvallen. Hang ze ergens te drogen om later het zaad te verzamelen.

Geschiktheid voor de vierkanteMeterTuin
Veldsla is uitermate geschikt voor een vierkanteMeterTuin of terras omdat het een klein gewas is en groeit in een periode waarin er vrijwel niets anders te telen is.

Literatuur
[1] Velt: Handboek ecologisch tuinieren, Berchem, BelgiŽ 2006.