groenlof
Groenlof (Cichorium intybus var foliosum) is geen alledaagse groente, ik geloof niet dat ik hem ooit in de supermarkt heb zien liggen. Voor wie weer eens wat anders op het bord wil, is het echter een interessante groente. Witlof en groenlof behoren tot dezelfde plantensoort, maar zijn verschillende rassen en hebben een heel andere teeltwijze. Bij witlof gaat het om de kropjes die in het donker getrokken worden, bij groenlof gaat het om het groene blad. Groenlof vormt een slanke krop, waar de bladeren strak omheen gedraaid zitten.
Groenlof wordt rauw of kort gekookt (geroerbakt) gegeten. De smaak zitten tussen witlof en andijvie in maar heeft ook wat zoetigs. De teelt is niet moeilijk.
Zaaien
Groenlof wordt gezaaid van 1 juni tot half juli. De data zijn belangrijk want eerder zaaien geeft planten die snel doorschieten. Zaai dun in rijtjes in de volle grond en dun later uit. Houd een plantverband aan van 35 cm tussen de rij en 25 cm in de rij. Zaai niet dieper dan 1 cm. Bij erg droog weer is het raadzaam om het zaaisel af te dekken met vliesdoek om uitdroging van het zaad te voorkomen. De kiemduur is 7-10 dagen.
Wie maar enkele planten wil telen, kan ook voorzaaien in potten en later uitplanten. Dat geeft wat meer controle over de plantafstand.
Bemesting
Groenlof heeft net als witlof maar weinig bemesting nodig. Wat compost is al voldoende. Gezien de late zaaidatum, is groenlof heel geschikt als volggewas na een voorjaarsteelt (erwten, tuinbonen, peultjes). Groenlof doet het op elke grondsoort.
Ziekten en plagen
Grenlof heeft maar weinig last van ziekten en plagen.
|
Groenlof Zuckerhut. |
Gewasverzorging
In het begin van de teelt is er zorg nodig om de juiste plantafstand te krijgen (uitdunnen) en het gewas onkruidvrij te houden. Later kunnen we eventueel wat oud blad weghalen om wat meer lucht bij de planten te krijgen en schimmelziekten te voorkomen.
Oogsten en bewaren
Groenlof kan lichte vorst verdragen, maar sterft af als het harder gaat vriezen. Op een koele plek (schuur) kunnen de kroppen in de winter nog wekenlang bewaard worden. Laat dan het buitenste blad zitten en haal het er pas af als de krop geconsumeerd wordt.
Kort teeltverslag
- 2 juni: gezaaid in potten op het terras - enkele zaden per pot. Het gebruikte ras is Zuckerhut (Suikerbrood!)
- 7 juni: een eerste plantje begint al te kiemen.
- 15 juni: uitgedund tot een plantje per pot.
- 29 juni: de plantjes zijn stevig genoeg en gaan nu de volle grond in. De plantafstand is ongeveer 30 x 30 cm.
- 8 aug: de groenlof is uitgegroeid tot flinke planten.
- 23 sept : eerste krop geoogst, hij weegt 700 gram. Opvallend is dat de binnenste witte blaadjes eerst licht bitter smaken, en daarna een beetje zoetig.De bladeren zitten strak om elkaar gedraaid en vormen een langwerpige, lange krop. Bij koken smaakt het een beetje als andijvie.