Hoofd Menu Terug

MoestuinTips

tomaten dievenWat is dieven?
Dieven van tomaten is simpelweg het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo'n knop ontwikkeld zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten.

Waarom dieven?
Op zich is het uitlopen van knoppen prima, maar bij de tomaten die we langs een stok willen opbinden pakt het nadelig uit. Bij deze tomaten willen we graag een stevige stengel hebben, die grote trossen tomaten produceert en die sterk genoeg is om die trossen van water en voedingsstoffen te voorzien en te ondersteunen. Zouden we de okselknoppen laten groeien, dan zou dat ten koste gaan van de kracht van de hoofdtak, en zouden we kleinere en zwakkere trossen tomaten krijgen. We zouden bovendien een plant hebben die niet meer langs een stok op te binden is, en die op den duur uit een warboel van bladeren en stengels bestaat. Zo'n plant is gevoeliger voor ziekten en plagen, en afrijping van de tomaten kan trager verlopen omdat er door de grote hoeveelheid blad geen zon meer bij de vruchten komt.

Waarop letten?
Het verwijderen van dieven is een eenvoudig handigheidje. In de zomer kunnen dieven echter zeer snel groeien en moeten we regelmatig langs de planten lopen (1x per week). Bovendien lopen we altijd het risico dat we een dief over het hoofd zien, en die kan dan binnen een week net zo dik en lang zijn geworden als de hoofdstengel . Pas in dat geval een salomonsoordeel toe, weersta de neiging om die mooie dief maar te laten groeien en snoei hem meedogenloos! Op sommige plaatsen kunnen dieven moeilijk te zien zijn, bv in de kop van een halfwas plant waar we van boven op kijken. Ga met uw vingers door de top heen om de bladeren wat uit elkaar te halen en vind de dief! Probeer wel goed het onderscheid te zien tussen dieven en bloemtrossen! Een andere lastige plek is de basis van de plant, daar willen dieven ook nog wel eens opkomen als de plant al ouder is. Sommige tomaten hebben blad dat zo diep ingesneden is dat het ook wel een stengel lijkt. Een blad heeft echter geen okselknoppen - dat is het essentiŽle onderscheid. Verder willen er bij sommige variŽteiten ook aan een bloemtros wel eens bladeren en stengeltjes ontstaan - verwijder deze ook altijd.

allergie
Sommige mensen zijn allergisch voor tomatenblad. Wees er beducht op en draag keukenhandschoenen als u er last van blijkt te hebben.

rariteiten
Sommige tomatenplanten vertonen een wat afwijkend gedrag. Zo heeft cerise gelb bijvoorbeeld de vreemde neiging om uitlopers op het blad te maken. (zie foto). Dit is echter vrij zeldzaam.
Dit zijn scheuten op een blad! Dit is een uitzondering. Deze scheuten moeten ook verwijderd worden.